wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Huren

Rookmelder in huurwoningen verplicht vanaf 2013?

Vanaf 2013 is het verplicht rookmelders te hebben in huurwoningen. Dit was reeds verplicht voor woningen die gebouwd of gerenoveerd zijn in 2010. Het gaat hier dus vooral over een uitbreiding van de wetgeving. Enkele details op een rijtje

Richtlijnen voor de plaatsing van rookmelders?
Voor de plaatsing zoek je een centrale plaats waar veel luchtcirculatie is en waar rook niet van nature aanwezig is. Bijvoorbeeld de trappenhal of inkomhal. Het is aan te raden om minimum één rookmelder of branddetector te plaatsen per verdiep. Vrijgestelde ruimtes zijn de keuken ( stoom, damp, ... ) , badkamer ( damp ) en garage ( uitlaatgassen ). Daar hoeven dus geen rookmelders geplaatst te worden omdat ze ten onrechte zouden afgaan.

Kies bij voorkeur een optische rookmelder al is dit niet verplicht.

Handleiding voor de plaatsing van rookmelders in onze bouwgids >

Wie betaald de rookmelders?
Bij een huurwoning is er soms discussie over wie welke kosten dient te dragen. Daarom is opgenomen dat de verhuurder de plaatsingskosten en aankoop van rookmelders betaald. Het onderhoud komt is ten laste van de huurder. Het onderhoud is bijvoorbeeld het tijdig vervangen van de batterijen.
Na ongeveer 10 jaar dient de rookmelder vervangen te worden. Deze kosten zijn ten laste van de verhuurder.

Wanneer installeer je de rookmelders?
Of en wanneer er een rookmelder aanwezig dient te zijn hangt af van je huurwoning. Er wordt onderscheidt gemaakt tussen sociale huurwoningen en private huurwoningen. De installatiedatum is steeds 1 januari van het vermelde jaar.

Sociale huurwoningen

  • De woning is gebouwd voor 1950: vanaf 2014
  • De woning is gebouwd vanaf 1950 en voor 1970: vanaf 2015
  • De woning is gebouwd vanaf 1970 en voor 1980: vanaf 2016
  • De woning is gebouwd vanaf 1980: vanaf 2017

Private woningen

  • De woning gebouwd is voor 1945: vanaf 2016
  • De woning gebouwd is vanaf 1945: vanaf 2019

De plaatsing dient ook aangeduid te worden op je plaatsbeschrijving. Plaats er ook een korte beschrijving van de rookmelder bij. ( fabrikant, levensduur, gebruikte batterijen, ... )

Rookmelders en je brandverzekering
Eens de rookmelders geïnstalleerd zijn, stuur je ook een mail met de naar je verzekeringsagent of makelaar. Op zich dient er niets gewijzigd te worden in je brandverzekering maar het is beter dat je verzekering op de hoogte is bij belangrijke wijzigingen in de woning. Dit komt jou als huurder ten goede bij eventuele twistpunten. Hopelijk is ook hier preventie de beste garantie...


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur