recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Brood bakken

Aankooptips voor een broodbakmachine – broodmachine

Je bent overtuigd van de voordelen van thuis brood bakken maar je wilt niet de rompslomp van het ovenbakken? Dan is een broodbakmachine een logische keuze. Waar let je echter op als je een broodbakmachine wil aanschaffen?

Aankoopprijs
Natuurlijk let je op de aankoopprijs! Maar let er wel op dat de aankoopprijs ook de kwaliteit van je broodbakmachine bepaalt. Het is de kunst om een broodbakmachine te vinden die waar geeft voor zijn geld.

Hoe groot wil je je brood?
De maximuminhoud van het bakblik is doorslaggevend voor de grootte van je brood. Afhankelijk van je voorkeur kan je zodoende opteren voor een kleiner of groter bakblik.

Extra's zoals cake bakken
Sommige broodbakmachines beschikken over extra opties zoals cake bakken, jam of zelfs rijst koken. Deze machines komen iets duurder uit in aankoopprijs maar als je af en toe bakt, is dit een pluspunt.

Vermogen
Heb je graag speciaal brood zoals Ciabatta, dan hebben sommige broodmachines te weinig vermogen om het deeg te kneden. Voor de meeste standaardbroden is een vermogen van 550 watt immers voldoende. Voor een Ciabatta brood heb je een vermogen van minstens 600 watt nodig.

Het vermogen bepaalt ook het verbruik van je machine. Machines met een hoog vermogen zullen automatisch een hoger verbruik noteren tenzij ze dit kunnen compenseren in de programmaduur.

We hebben gemerkt dat de meeste machines een verbruik hebben van ongeveer 0,35 kWh per kg.

Programma's en timers
Het gebruiksgemak van je broodmachine zal afhankelijk zijn van de aanwezige programma's. Probeer daarom op voorhand op te schrijven wat je nuttig zou vinden aan programma's:

  • Glutenvrij programma
  • Uitstelfunctie / Timer
  • Display
  • Programmaduur
  • ...

Afhankelijk van je voorkeuren is de zoektocht naar een broodbakmachine net dat tikkeltje meer gericht.

Dispenser voor extra ingrediënten
Bij speciale broden dienen  ingrediënten zoals rozijnen of noten na het kneden toegevoegd te worden. Wil je regelmatig speciale broden bakken, dan is het handig dat je broodbakmachine een dispenser heeft die dat automatisch voor jou doet.

Standvastig en antislip!
Net als bijvoorbeeld een wasmachine zit er aardig wat beweging in een broodbakmachine. Het is dus belangrijk dat je een stabiel en vast toestel koopt met stevige poten.

Antislip aan de onderkant is een belangrijk detail. Ook het gewicht van de broodbakmachine is van belang: een zwaarder model zal stabieler zijn. Nadeel is natuurlijk dat je dan met een zwaardere machine over en weer moet. Plan je om je broodmachine steeds op dezelfde plek te laten staan, dan is het gewicht uiteraard ook minder van belang.

Warmhoudfunctie
Deze functie zorgt ervoor dat je brood niet afkoelt eens het programma afgelopen is. Als je het brood laat zitten zonder deze warmhoudfunctie zal je een slechte, weke korst krijgen.

Kan je achteraf stukken bijbestellen?
Als je de broodmachine veelvuldig gebruikt, zal het bakblik slijten. Op dat moment is het handig om slechts een nieuw bakblik of kneedhaak te moeten kopen in plaats van een volledig nieuwe broodbakmachine. Bij de merken Domo, Kenwood of Panasonic kan je bijna alle losse onderdelen achteraf bijbestellen. Zo vermijd je de aankoop van een volledig nieuwe machine, wat onze ecologische voetafdruk een tikkeltje minder groot maakt.

Reinigen
Het reinigen van de machine wordt veelal over het hoofd gezien maar aangezien je een broodbakmachine bijna 3 maal per week gebruikt, is dit toch een belangrijk punt. Kijk of de onderdelen ( bakblik, haak, dispenser, … ) verwijderbaar zijn en of ze eventueel in de vaatwasmachine mogen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding