recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Gezonde fastfood

Fastfood gezond maken

Iedereen wil tegenwoordig gezond leven, eten en sporten. Waarom zou fastfood niet bij een gezonde levensstijl kunnen horen? Zolang je het gebruik beperkt, kan het gerust. Voel je je toch schuldig nadat je zo地 maaltijd hebt gegeten, dan ben je hier aan het goede adres om zelfs de meest vettige fastfood een gezonde toets te geven.

1. In een hamburgertent:

Wat maakt de maaltijd ongezond: De meeste calorien zitten in het broodje en de saus. Het vlees is relatief mager. Neem je er een grote portie frieten en frisdrank bij, dan schieten de calorien pijlsnel de hoogte in.

Wat kan je doen: Vele hamburgertenten bieden gezonde slaatjes aan. Neem zo地 slaatje in plaats van je frieten en geniet van het frisse slaatje in combinatie met je hamburger. Vervang de frisdrank door een flesje water en je kunt amper nog spreken van een ongezonde maaltijd.

2. Bij pizza:

Wat maakt de maaltijd ongezond: Pizza's uit een pizzatent of pizza's uit de supermarkt bevatten in de meeste gevallen te weinig groenten, te veel kaas en te veel olie. Te vettig en te weinig vitaminen dus.

Wat kan je doen: Schraap de overtollige kaas weg, te veel kaas kan andere smaken overheersen en is enorm vettig. Vermijd ook de olie die vaak op de tafel wordt aangeboden. Daarnaast kan je ook zelf je pizza maken. Zo地 pizza is niet alleen gezonder, hij is ook lekkerder. Waar hou je best rekening mee als je een gezonde pizza wil?

  • Gebruik pizzadeeg met granen. De vezels van de granen zullen je langer een vol gevoel geven.
  • Wees overvloedig met je tomatensaus. Tomatensaus bevat nuttige anti-oxidanten.
  • Beperk de hoeveelheid kaas. Gebruik bij voorkeur een light kaas.
  • Vermijd vettig vlees zoals salami en worst. Ga eerder voor kip of garnalen of kies voor een vegetarische pizza.
  • Bestrooi de pizza rijkelijk met groenten. Ze zijn voedzaam en caloriearm, dus daar kan je niets verkeerds mee doen. 

3. In een pitazaak:

Wat maakt de maaltijd ongezond: Overvloedig sausgebruik en de beperkte hoeveelheid groenten.

Wat kan je doen: Je kan ofwel naar huis terugkeren en zelf pita maken met voldoende groenten, ofwel je saus beperken en meer groenten vragen. Krijg je toch veel saus, eet het dan niet allemaal op. Yoghurtsaus biedt ook een gezond en volwaardig alternatief.

4. Bij kant-en-klare maaltijden:

Wat maakt de maaltijd ongezond: Vaak worden te weinig groenten voorzien en is de maaltijd te zout. Ook zijn zo地 maaltijden voor sommigen te weinig en gaan ze daarna nog snoepen.

Wat kan je doen: Zelf voldoende groenten bijsnijden zodat je een stevige maaltijd met voldoende vitaminen kunt eten.

5. In een frietzaak:

Wat maakt de maaltijd ongezond: Vele frietzaken werken met oud vet dat teveel transvetten bevat. Deze zijn cholesterolverhogend en dus niet goed voor je. Groenten in een frietzaak zijn quasi afwezig en met saus wordt kwistig omgesprongen.

Wat kan je doen: Thuis frieten bakken in olie, waarvan je zeker weet dat die in orde is, op een niet te hoge temperatuur. Vele frietzaken worden gecontroleerd, vraag hiernaar bij de eigenaar als je het zaakje niet vertrouwt. Vraag steeds saus in een potje, zo kan je er zuinig mee omspringen.

Tot slot...
Over het algemeen geldt echter: wat je zelf klaarmaakt, is meestal beter. Je kan perfect lekker eten en toch gezond. Het is een kwestie van de juiste ingredinten en kookmethodes.

 

Eet jij gezond? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding