recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Gezonde fastfood

Tips om je kind gezond te laten eten

De lokroep van een vettige hamburger met frietjes, of kebab met extra saus is voor een kind vaak onweerstaanbaar. Je kind verbieden fastfood te eten is in vele gevallen een moeilijke taak. Wil je echter dat je kind over het algemeen gezond eet, dan kunnen volgende tips je een handje helpen.

 1. Respecteer vaste tijdstippen voor de maaltijden.
 2. Probeer altijd aan tafel te eten, dus niet in de zetel voor televisie, rechtstaand en zeker niet al liggend in bed.
 3. Hou rekening met de leeftijd van je kind. Pas je voeding en de hoeveelheid hieraan aan. Schep dus het bord niet boordevol.
 4. Verras je kinderen met lekkere, gezonde en gevarieerde gerechtjes. Verandering van spijs doet eten.
 5. Het bord van je kind mooi aankleden werpt ook vruchten af. Een fiets met wortelwielen lijkt zo veel smakelijker dan grote onge�nspireerde stukken groenten en vlees.
 6. Een goede sfeer aan tafel is altijd goed. Ruzies kunnen snel escaleren en ervoor zorgen dat het eetpatroon verstoord wordt. Wind je dan ook niet op dat je kinderen treuzelen of morsen. Leg de klemtoon enkel op wat goed gaat en zolang ze goed en gezond eten heb je geen reden om te klagen.
 7. Water is nog altijd de beste dorstlesser en is heel goed voor je kind. Stimuleer je kind voldoende water te drinken en beperk frisdrank. Af en toe kan je je kind eens een plezier doen met een glas frisdrank, maar hou dit binnen de perken. Je kind zo weinig mogelijk in de verleiding brengen is hierbij de boodschap. Geen koelkasten vol frisdrank dus.
 8. Leer je kinderen uiteenlopende zaken te eten. Je kind kan bijvoorbeeld dezelfde groente op een andere manier klaargemaakt w�l lusten en omgekeerd. Is dit niet het geval, dan probeer je het met een gelijkaardige groente. Algemeen geldt dat kinderen acht � negen beurten nodig hebben om een smaak te herkennen en te waarderen. Geef dus zeker niet te snel de moed op! 
 9. Wil je kind niet eten tijdens een maaltijd, dan mag je even later niet toestaan dat hij een koekje uit de kast haalt. Leer je kind dat maaltijden belangrijk zijn en hij dan voldoende moet eten. De maaltijd erna zal hij wel voldoende eten, want honger is de beste saus.
 10. Laat je kind niet snoepen voor de maaltijd. Deze tussendoortjes bevatten weinig essenti�le voedingsstoffen en bederven bovendien de eetlust van je kind.
 11. Wijs je kinderen er op dat ze langzaam en goed kauwen. Kauwen is de eerste stap in de vertering en heel belangrijk. Kauw je langzaam, dan zal je sneller doorhebben dat je verzadigd bent �n wordt je beter de verschillende smaken gewaar.
 12. De basisregel is: vermijd voedsel dat veel vetten of suikers bevat. Maar je kind nooit fastfood laten eten is tegenwoordig een moeilijke opdracht. Vaak zaagt hij of zij de oren van je hoofd en toegeven is daarom geen schande. Verbieden maakt de fastfoodzaak enkel aanlokkelijker. Probeer er evenwel iets speciaals van te maken. Neem je kind bijvoorbeeld voor zijn verjaardag mee naar een hamburgertent. Je zal zien dat hij of zij er met volle teugen van zal genieten en als je deze bezoeken beperkt zal je kind er geen kwalijke gevolgen van ondervinden, op voorwaarde dat het daarnaast wel gezond eet.

 

Eet jij gezond? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding