recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Groenten & Fruit

Fruitfiche: Dadel

Op het eerste zicht lijken de bruine verrimpelde dadels die we hier kennen, geen aantrekkelijke vrucht. Toch is de steenvrucht een ware lekkernij met een honingzoete smaak. Ze bevatten dan ook meer natuurlijke suikers dan welke vrucht ook en daarnaast een hele hoop voedingsvezels, kalium en diverse vitaminen. Dadels bij het ontbijt geven je met andere woorden de kracht om de dag vol energie te beginnen.

Seizoen
Verse dadels zijn zelden verkrijgbaar, gedroogde kan je het hele jaar door verkrijgen.

Op de markt
Verse dadels moeten dik en vochtig zijn met een gladde schil. Onrijpe dadels herken je aan de goudkleur. Ze zijn harder en minder honingachtig. Meestal zal je bij ons geen verse dadels op de kop kunnen tikken, gedroogd en gevriesdroogd echter wel.
Halfgedroogde dadels worden aan de steel verkocht, hebben een rimpelige schil en zijn vrij taai.
Gedroogde dadels zijn kleverig en zoet.

Hoe schoonmaken?
Je kan dadels schillen als je dat wilt, door voorzichtig aan de steelkant van de dadel te knijpen tot de vrucht eruit springt. Wil je ze gebruiken in de keuken, dan moet je je dadels ontpitten en fijnknippen met een schaar die in heet water is gedompeld.

Hoe bereiden?
Dadels kan je gebruiken in fruit- of andere salades, als aperitiefhapje of als deel van een vulsel. Je kan dadels ook zelf opvullen of ze meestoven in een tajine.

Hoe bewaren?
Verse dadels kan je nog laten narijpen op kamertemperatuur. Let er wel op dat je ze niet overrijp laat worden. Je kan verse dadels tevens invriezen als dat niet eerder is gebeurd.
Halfgedroogde en gedroogde dadels bewaren enkele maanden lang. Leg ze wel niet te dicht bij sterk geurende etenswaren, want ze absorberen die geuren heel gemakkelijk.

Lekkere combinaties
Dadels zijn zeer lekker op een kaasplank en combineren heel goed met walnoten en amandelen.

Tips
Is de textuur van dadales niets voor jou, dan kan je misschien eens dadelstroop proberen.

Recepten

Alfalfa met dadelreepjes

Ontbijtcake met noten en gedroogd fruit

Couscous met dadels, jalapenopepers en feta


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding