recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Keukeninrichting

Waarop letten bij de aankoop van een kookplaat?

De tijd van keukens met een los fornuis is voorbij. Consumenten verkiezen nu een kookplaat die ze kunnen inbouwen. Omdat je een nieuwe kookplaat slechts één keer om de tien jaar koopt, is het belangrijk dat je de juiste kookplaat kiest die aan jouw noden voldoet.

Design van kookplaten

Samen met je familie breng je veel tijd door in de keuken en een kookplaat is zowat het meest gebruikte element in de keuken. Daarom vinden veel consumenten dat een kookplaat er in eerste instantie goed uit moet zien: het oog wil nu eenmaal ook wat hebben.

 

Kies in de eerste plaats een kookplaat die qua design beantwoordt aan je persoonlijke smaak. Daarnaast moet je erover waken dat de kookplaat qua stijl goed past bij de rest van je keuken.

 

Gemakkelijk te reinigen kookplaten

Een kookplaat gebruik je quasi dagelijks en vaak blijven er dan etensresten of vetspetters achter. Een kookplaat moet met andere woorden heel vaak gepoetst worden. Houd hiermee rekening als je een nieuwe kookplaat koopt, zodat je vanuit hygiënisch oogpunt altijd op een propere kookplaat kan koken. 

 

Kan je de knoppen van de kookplaat verwijderen zodat je het oppervlak onder de knoppen ook gemakkelijk kan poetsen? Kan je de roosters boven de gaspitten verwijderen? Zit er spleten in de kookplaat waar vet zich gemakkelijk ophoopt? Sommige merken bieden kookplaten aan met onderdelen die je in de afwasmachine kan wassen.

 

Als algemene regel geldt dat kookplaten van email gemakkelijker te reinigen zijn dan keramische of stalen kookplaten.

 

Grootte van kookplaten

Een ingebouwde kookplaat betekent letterlijk een hap uit je werkblad, dus je zal moeten afwegen wat je prefereert: beperkte werkbladruimte met veel kookplaats of vice versa? De meest gekozen grootte voor kookplaten is een breedte van zestig centimeter. Sommige consumenten geven de voorkeur aan een grotere kookplaat van negentig centimeter. Aan jou de keuze!

 

Compositie van kookplaten

Let op de plaatsing en de positie van de kookpitten op de kookplaat. Houd daarbij rekening met de grootte van de kookpitten in verhouding tot je potten en pannen. Gebruik je doorgaans grote kookpotten en woks, dan is een kookplaat met vier kleine kookpitten dicht bij elkaar een minder aangewezen keuze. Vaak kan je de positie van kookplaten laten aanpassen aan je eigen noden. Je kan bijvoorbeeld een grote kookpit in het midden kiezen met twee kleinere langs elke zijde.

 

Energieverbruik van kookplaten

Bij aankoop van een kookplaat let je best op het energieverbruik van de kookplaat in zijn geheel en van de individuele kookpitten. Als algemene regel geldt: hoe groter de kookpit, hoe meer energie hij verbruikt. Tussen de verschillende types kookplaten zijn er veel verschillen in energieverbruik. Inductiekookplaten zijn het meest energievriendelijk, daarna volgen gaskookplaten en elektrische kookplaten sluiten het rijtje af.

 

Veiligheid van kookplaten

Ben je wel eens verstrooid en/of heb je kinderen? Dan is een veilige kookplaat een must. Kijk uit naar een kookplaat met knoppen die je eerst moet indrukken voor je ze kan regelen. Zo voorkom je dat je een kookpit per ongeluk aanzet als je aan het poetsen bent. Ook voor kinderen is dat veiliger: ze kunnen dit type kookpitten niet zo snel zelf kunnen aanzetten. Een erg veilige keuze wat kookplaten betreft, zijn elektrische modellen waarbij de kookpitten van kleur veranderen wanneer je ze aanzet én zolang ze warm blijven.

 

Prijskaartje van kookplaten

De prijs van een gaskookplaat is vergelijkbaar met die van een elektrische kookplaat. Inductiekookplaten daarentegen kunnen wel vier keer zo duur zijn. Wil je een inductiekookplaat, maar vind je deze te duur? Je kan dan kiezen voor een combinatiekookplaat met bijvoorbeeld een gaskookplaat en één inductie-element.

 

Persoonlijke wensen bij kookplaten

Last but not least: ook persoonlijke wensen spelen een belangrijke rol bij de aankoop van een koopplaat. Hoe groot is je gezin? Kook je vaak verschillende potjes of maak je grote porties klaar die je vervolgens invriest? Volstaan de klassieke kookpotten voor jou of kook je veelal met een wok die meer plaats inneemt? Geef je de voorkeur aan een specifieke warmtebron? Sommige keukenprinse(sse)n vinden dat er niets boven een gaskookplaat gaan die snel de juiste temperatuur bereikt, anderen willen dan weer een inductieplaat waarbij ze de temperatuur heel precies kunnen regelen...


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding