recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Keukeninrichting

Waarop letten bij de aankoop van een dampkap?

Waarop moet je letten als je een dampkap voor je keuken koopt? Wij zochten het voor je op zodat je de juiste keuze kan maken.

Filter van dampkap

Een dampkap is niet meteen het mooiste element van je keuken, maar hij speelt wel een belangrijke rol bij het afvoeren van ongewenste geuren in je kookruimte. Daarom hebben alle dampkappen een filter. Kies bijvoorkeur een dampkap met een filter die je gemakkelijk kan plaatsen en verwijderen.

 

Als je een dampkamp met circulatiesysteem kiest, dan beschikt deze ook over een koolstoffilter. Deze moet je elke zes ŗ twaalf maanden reinigen.

 

Licht van dampkap

De verlichting in dampkampen bestaat doorgaans uit halogeenlampen.  De laatste tijd winnen neon- en thl-lampen aan populariteit aangezien deze langer meegaan en een helder wit licht verspreiden. 2 lampen zijn in het algemeen beter dan slechts een.  Houd er rekening mee dat de lampen gemakkelijk te vervangen moeten zijn.

 

Bediening van dampkap

Wat de bediening van een dampkap betreft, kan je kiezen tussen druk-, schuifknoppen of elektrische knoppen aan de voorkant van het apparaat. De laatste optie is daarbij de duurste, maar dan kan je wel meteen de snelheid van de ventilator en de helderheid van de verlichting aflezen.

 

Sommige dampkappen beschikken over de optie vertraagde uitschakeling. In dat geval blijft de ventilator nog even actief voordat hij uitvalt. Andere mogelijkheden zijn een automatische aan- en uitschakeling, eventueel op ingestelde ogenblikken.

 

Dampkap met afzuig- of circulatiesysteem

Dampkappen met een afzuigsysteem laten stoom en geurtjes wegstromen naar buiten via een plafond of muur. Voor de lucht naar buiten wordt gezogen, passeert hij langs een vetfilter. Deze laatste kan zowel uit metaal als uit een kunststof materiaal vervaardigd zijn: de eerste is afwasbaar, de tweede moet je geregeld vervangen. Dit type dampkappen werkt effectiever dan dampkappen met een circulatiesysteem. De plaatsing ervan is wel veel duurder en verloopt soms moeilijk.

 

Dampkappen met een circulatiesysteem laten stoom en geurtjes door een koolstoffilter ciculeren waarna de lucht terug in de ruimte wordt gebracht. De lucht wordt dus niet naar buiten afgevoerd. Om goed te werken moet de koolstoffilter regelmatig vervangen worden.

 

Vaste of uittrekbare dampkap

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om te opteren voor een uittrekbare dampkapmodule: hoe meer je de eigenlijke dampkamp eruit trekt, hoe sneller de ventilator beweegt. 

 

In het artikel Soorten dampkappen, proís en contraís lees je meer over de verschillen tussen de verschillende types dampkappen.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding