recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Marokkaanse keuken

Groenten

Olijven
De olijfboom is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en gedijt goed in subtropische gebieden. Tegenwoordig worden ze in diverse landen gekweekt en bestaan er zo�n tachtig soorten olijfbomen. Kenners mogen zich daar dan wel graag in verdiepen, de leken houden het liever bij de groene en de zwarte olijf. De groene olijf is nog jong en wordt geplukt voor de vrucht kan rijpen. De zwarte olijven zijn gerijpt en worden voornamelijk gebruikt om olie te maken. Marokkanen zijn verzot op gedroogde olijven. Daarbij wordt het vocht aan de vrucht onttrokken door ze in zout te leggen. Ze worden in allerlei gerecht verwerkt of gewoon geserveerd als borrelhapje.


Artisjokken

Artisjokken zijn de bloemknoppen van een distelsoort die voorkomt in het Middellandse Zeegebied. Het is een kleine, maar zeer voedzame groente. Enkel het hart van de artisjok, dat een licht bittere smaak heeft, wordt gebruikt in de keuken. Het was een van de weinige groenten die de oorspronkelijke Berberbevolking ter beschikking had. Ze moesten er dus wel heel creatief mee omspringen. Daarom kan je artisjokken tot op vandaag terugvinden in heel wat Marokkaanse bereidingen zoals stoofpotten, groentesalades en vleesgerechten.

 Meer over artisjokken: klik hier.

Courgettes
Ook courgettes worden dikwijls gebruikt in traditionele Marokkaanse gerechten. Vooral groentesalades, rijstschotels en vleesgerechten worden regelmatig opgefleurd met stukjes courgette. De frisse zomergroente heeft een milde smaak en lijkt uiterlijk erg goed op de komkommer: slank en groen. Marokkaanse keukenprinsessen kiezen er gewoonlijk voor om de courgettes te roosteren of te bakken alvorens ze aan een gerecht toe te voegen. 

 Meer over courgettes: klik hier.


Aubergines

Aubergines zijn de vruchten van de eierplant, een struikgewas dat groeit in subtropische gebieden. De grote, donkerpaarse vruchten worden gegeten als groente. Ze worden toegevoegd aan tal van gerechten, nadat ze gekookt zijn. Soms worden ze ook gebakken of geroosterd in olijfolie. Hoewel aubergines in Belgi� en Nederland niet zo populair zijn, zijn ze in Noord-Afrika erg geliefd. Ze worden verwerkt in hapjes, vleesschotels en warme salades. Aubergines hebben een vrij neutrale smaak.

Meer over aubergines: klik hier.
 

Asperges
De asperge is een echte lentegroente. Wij kennen vooral de witte asperges, maar in Marokko is men meer vertrouwd met de groene variant. In wezen gaat het om dezelfde groente. Groene asperges hebben een kleurtje gekregen door het zonlicht terwijl witte asperges het daglicht nooit gezien hebben. Groene asperges zijn wat geuriger en sterker van smaak dan witte. Beide soorten worden altijd gekookt voor consumptie. Asperges maken meestal deel uit van een groenteschotel of ze worden verwerkt tot soep.

 Meer over asperges: klik hier.

Kikkererwten
Kikkererwten zijn heel belangrijk in de Marokkaanse eetcultuur. De gele erwten hebben een verfijnde, nootachtige smaak. Ze worden gekookt en toegevoegd aan salades, couscous- of vleesgerechten, soepen en stoofschotels als smaakmaker en versiering. Je kan ze ook gewoon roosteren en als hapje tussendoor eten of ze fijnmalen en er een dipsausje van maken. Ook bij ons worden kikkererwten vaak klaargemaakt, maar dan doen ze vooral dienst als vleesvervanger. Zo vind je ze onder meer in falafels. 

 

Paddenstoelen
In de bosrijke gebieden van Marokko worden verschillende soorten eetbare paddenstoelen verzameld. In de omgeving van Sal�, een stad ten noorden van de hoofdstad Rabat, vind je bijvoorbeeld eekhoorntjesbrood. De vlezige paddenstoel met een verfijnde smaak wordt in vele streekkeukens gewaardeerd. Een andere eetbare paddenstoel die voorkomt in de Marokkaanse bossen is de honingzwam. Ook truffels, die bekendstaan als een ware delicatesse in de westerse gastronomie, worden er geplukt. De inwoners verwerken paddenstoelen het liefst in couscousgerechten of soep.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding