recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Marokkaanse keuken

Alcoholische dranken

In Marokko is het overgrote deel van de bevolking moslim. Dat wil zeggen dat zij in principe geen alcohol nuttigen, aangezien de islamitische wet hen dat verbiedt. Toch wordt dat door sommige Marokkanen weerlegd. Die zeggen dat alcohol wel toegestaan is, maar dronken worden niet.

Wijnproductie
Dat alles neemt niet weg dat er in Marokko wel wijn geteeld wordt. De wijngaarden werden een tijdlang verwaarloosd, maar de Fransen hebben zich er de laatste jaren over ontfermd. Met hun hulp wordt er nu meer en betere wijn verbouwd. Marokko groeit steeds meer als wijnproducent. Rond Meknes, een stad in het midden van het land, liggen duizenden hectares wijngaarden. Ook in het noordelijke Rifgebergte en in de omgeving van de havenstad Al Jadida wordt volop wijn geproduceerd.

Consumptie
In de meeste steden vind je cafés en restaurants die openlijk wijn en andere alcoholische dranken aanbieden. Ook als toerist kan je relatief gemakkelijk aan een glas alcohol geraken in hotels en andere eet- en slaapgelegenheden. Horecazaken die geen drank verkopen, laten meestal wel toe dat je je eigen fles drank meebrengt. Sommige uitbaters willen dat die onder tafel bewaard wordt, maar anderen vinden het geen probleem als je de fles open en bloot op je tafel plaatst.
Op het platteland daarentegen, wordt alcohol wel volledig gebannen. De regelgeving is er heel streng en de inwoners kunnen er heel moeilijk aan wijn of sterkedrank geraken.

Publiek geheim
De hele alcoholkwestie ligt in Marokko nogal gevoelig. In de regel mag er geen alcohol verkocht of geserveerd worden aan Marokkanen, maar in de praktijk wordt dat toch gedaan. Zo zijn er in de grote steden heel wat duistere bars waar Marokkaanse mannen ’s avonds tientallen glazen bier achteroverslaan. Die cafés moeten daarvoor in het bezit zijn van een speciale vergunning, wat niet altijd het geval is. In de meeste zaken wordt alcohol dus op fluistertoon aangeboden.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding