recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  taarten bakken

Je taart decoreren met suikerpasta: de basisregels

D� basisbegrippen om je taart te decoreren met suikerpasta kan je in dit artikel vinden. Tips en tricks zetten je op weg om een ware keukenprinses te worden!

Voorbereiding
Zorg ervoor dat je taart enkele uren heeft kunnen afkoelen en rusten vooraleer je overgaat tot het bekleden. Om een taart te bekleden, heb je eerst een voldoende groot glad oppervlak nodig. Een plastic tafelkleed kan hier eventueel dienst voor doen, alsook een voldoende groot plastic placemat.

Zorg ervoor dat het oppervlak proper en droog is. Bestrooi het  met poeder alvorens te beginnen, zodat je suikerpasta er straks gemakkelijk af te nemen is. Hiervoor kan je bloem, bloemsuiker of ma�zena gebruiken. Een handige truc om je oppervlak met een dunne laag te poederen, is wat ma�zena in een stoffen zakdoek te doen en het met behulp met een elastiekje dicht te knopen tot een beursje (foto). Als je nu zachtjes met het beursje op het oppervlak slaat, laat het kleine wolkjes poeder vrij. Je deegrol kan je zo ook bepoederen zodat deze ook plakvrij blijft.

Je taart decoreren met suikerpasta
Neem nu de gewenste hoeveelheid suikerpasta. Om een ronde taart van 22 cm doorsnee te bekleden, reken je best zo'n 350 gram. Achteraf zal je watoverschot hebben die je kunt wegsnijden van de randen van de taart en kunt hergebruiken.

Kneed de suikerpasta goed met je handen, zodat hij wat elastischer wordt. Na ongeveer twee minuten kneden, kan je er een bol van rollen. Plaats de bol op je bepoederde oppervlak en rol uit met een deegrol. Duw de rol daarvoor  steeds van je weg.

Rol de pasta uit naar alle kanten en zorg ervoor dat je oppervlak groot genoeg is om de taart mee te bekleden. Om daar een beter zicht op te krijgen kan je het bakblik dat je gebruikte om de taart te bakken, op je suikerpasta plaatsen (zorg ervoor dat het proper en droog is). Je suikerpastaoppervlak moet groot genoeg zijn om ook de zijkant van de taart mee te bedekken, dus zorg ervoor dat je rondom het taartoppervlak overal enkele centimeter speling hebt.

Je taart decoreren
Nu moet je de suikerpasta over de taart leggen. Afhankelijk van de dikte en de kwaliteit van de suikerpasta kan je het misschien gewoon optillen en over de taart leggen. Als je vreest dat de suikerpasta zou scheuren kan je de suikerpasta deels over je deegrol rollen, en eventueel een arm gebruiken om de suikerpasta over te leggen, om het zo over de taart te leggen. Als je gebruik maakte van een placemat kan je de placemat integraal oppakken en zo de suikerpasta tot boven de taart brengen.

Nu de suikerpasta op de taart ligt, kan je beginnen om deze mooi plat op het bovenste oppervlak te strijken. Hiervoor kan je een smoother gebruiken, of eventueel je handen. Om de zijkant van de taart zonder plooien glad te krijgen, ga je best met je duimen rond de taart, en strijk cm per cm de suikerpasta glad (het helpt om steeds naar boven te strijken). Als je dus de bovenste cm van de taart helemaal rond bent gegaan begin je met de tweede. Zo kan je stukje per stukje de plooitjes uit de suikerpasta wrijven. Mochten er toch scheurtjes in de suikerpasta komen, panikeer dan niet. Zorg er voor dat de suikerpasta zo dicht mogelijk samen blijft en versier het gaatje straks met een leuk suikerpasta figuurtje.

Afwerking
Wanneer je de hele taartrand hebt bekleed, is het tijd om de overschot van de suikerpasta weg te snijden. Dit kan met een gewoon scherp mes, maar een pizzasnijder kan hier ook zeer handig zijn. Zet het mes tegen de onderkant van de taart en volg voorzichtig de omtrek. Voor je de overschot van de suikerpasta tot ��n bal samenkneedt, controleer je best of er op sommige stukken geen botercr�me of kruimels zitten. Deze stukken dien je af te snijden en weg te gooien, omdat ze niet meer bruikbaar zijn. Als je ze toch zou mengen onder de rest van de suikerpasta zou de hele bol gaan kleven en niet meer bruikbaar zijn.

Je taart heeft nu zijn basislaag gekregen en is klaar om verder gedecoreerd te worden. Succes!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding