recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  taarten bakken

Een schatkist maken: taart decoreren basis

Als je net start met het decoreren van taarten, is dit een perfecte instap. Je bent een tijdje zoet met het decoreren maar alles is perfect haalbaar en er zijn niet veel kleine items...

Benodigheden:

  • 1 rechthoekige cake (ongeveer 20 cm op 18 cm)
  • 1 ronde cake (22,5 cm)
  • 250 gram bruine suikerpasta
  • 350 gram gele suikerpasta
  • 100 gram blauwe suikerpasta
  • 100 gram witte suikerpasta of marsepein
  • 100 gram rode suikerpasta
  • Zilver kleurpoeder
  • Goud kleurpoeder

Merk om te beginnen op dat we hier liever gebruik maken van cake dan van biscuit, omdat we onze schatkist gaan moeten versnijden en cake hiervoor veel steviger is.

Vorm de basis van de schatkist
Neem je vierkante cake. Deze zou minstens 3,5 cm hoog moeten zijn. De bovenkant van de cake is meestal niet volledig recht omdat het deeg gerezen is. In het geval van de schatkist maken we hier handig gebruik van. Snij om te beginnen de cake recht, door er een laag van 1 cm af te snijden. Het is de bedoeling dat we een recht oppervlak overhouden bij onze cake, maar dat de bovenkant die net afgesneden werd ook dik genoeg is om er later een deksel van te maken.

Leg de bovenkant van de cake even opzij. Snij de onderste cake mooi in twee (snij de lange kant door, zodat je twee taarten van ongeveer 10 cm bekomt). Plaats de twee helften op elkaar. Om er nu voor te zorgen dat de zijden van het kistje mooi gelijk vallen, snij je langs de vier randen van de taart telkens een halve cm af, zodat de twee halve taarten exacte de zelfde grote hebben.  Snij nu ook de bovenkant van de taart door 2 en snij bij zodat het de exacte grootte heeft van het kistje. Dat het bovenste deel van de cake niet volledig plat is is niet erg, een lichte bolling kan juist een leuk effect hebben voor het deksel van de schatkist.

De schatkisttaart vullen
N
u kan de schattaart gevuld worden. Leg het deksel aan de kant en haal de twee taarthelften van elkaar. Spuit een dijkje en vul naar wens, om de vierkante taart daarna af te smeren met botercr�me. Rol de bruine fondant uit en bekleed het kistje ermee. Houd de overschot opzij om het deksel te bekleden.

Het deksel van de schatkist
Het deksel dient aan twee kanten bekleed te worden. Smeer daarom eerst de onderkant en de zijkanten af maar laat de bovenkant droog, zodat je de taart hierop kan laten rusten terwijl je de onderkant bekleed. Rol voor de onderkant rode suikerpasta uit. Zo lijkt je schatkist een fluwelen vulling te hebben. Meet de afmeting van de onderkant van het deksel en snij op basis van deze afmetingen een rechthoek uit de rode suikerpasta met aan elke zijde een halve centimeter extra. Plaats de lap op de onderkant van het deksel zodat het  de hele bodem bedekt. Plooi de overschot van de rode suikerpasta niet naar binnen, maar laat het gewoon zweven. Wanneer we de bodem bekleden snijden we deze overschot er mee af.

Draai het deksel nu om, met de bekleedde kant naar beneden. Zorg ervoor dat je werkoppervlak wel helemaal proper is, zodat er geen kruimels in de rode suikerpasta blijven plakken. Smeer nu ook de bovenkant van het deksel af met botercr�me en bekleed het met bruine suikerpasta. Snij met een mes langs de omtrek van de schatkist de overschot van de bruine suikerpasta (en de rode suikerpasta die eronder zit) weg. Als alles goed gaat heb je nu een mooi bekleed deksel.

Tip: als je over een reli�fmat beschikt met een houtindruk kan dit een leuk extraatje bieden aan het realiteitsgehalte van je kistje.

Het eiland maken van de taart
Vul nu eerst de ronde taart en smeer af met botercr�me. Wanneer je de taart met gele suikerpasta bekleedt, bekleed er dan niet heel de taart mee maar laat een vijftal centimeter vrij die je dan daarna met blauwe suikerpasta bekleedt (eventueel kan je er voor kiezen wel de hele taart met gele suikerpasta te bekleden en daarna de blauwe suikerpasta er met eetbare lijm om te kleven).

De schatkist op het eiland plaatsen
Neem het kistje (zonder deksel) en plaats er twee dowels in. Positioneer de dowels twee centimeter van de voorkant van het kistje, en zorg dat de twee dowels elk twee centimeter van ��n van de zijkanten verwijderd staan. De dowels mogen ongeveer 2 cm boven het kistje uitkomen en zullen helpen bij het openhouden van het deksel.
Plaats het kistje nu op de ronde taart, met de voorkant naar de zee toe. Plaats in de achterste lange zijde van het kistje drie dowels. Deze dowels mogen door het kistje en de ronde taart eronder heen gaan. Zorg ervoor dat er ongeveer nog een halve cm van de dowels te zien is. Hierop kan je dan straks het deksel plaatsen zodat het niet weg kan schuiven.

Neem wat gele suikerpasta en snij er een lange dunne strook uit. Verdeel de strook in drie stukken (twee korte en een lang stuk).  Bestuif de stroken met goud poeder. Plak ze op het kistje zodat ze een kleine open kader binnenin vormen (ongeveer een halve cm van de randen).  Aan de achterste zijde hoef je geen gouden strook te plakken omdat deze door het deksel toch niet te zien zal zijn. Als je over een sugar gun beschikt kan je deze gebruiken en met het plat rechthoekig mondje de stroken spuiten. (op de foto werden deze gouden stroken pas later toegebracht).

Je taart afwerken: edelstenen en munten
Met de marsepein kunnen nu juwelen en munten gemaakt worden. Dit kan je ook met suikerpasta doen, afhankelijk van je eigen smaak. Maak eerst twee edelstenen om de dowels te bedekken. Snijd twee vierkanten van 2 op 2 cm uit de witte marsepein. Bepoeder ze met goud kleurpoeder. Snij uit de rode suikerpasta twee kleinere vierkantjes en plak ze op de gouden vierkanten. Plaats deze juwelen nu tegen de dowels, zodat je straks niet ziet dat zij de koffer open houden.

Snij met een cirkelvormige uitsnijder een groot aantal munten uit de marsepein en bestuif ze allen met goud poeder. Als extra decoratie kan je met een kleine stervormige uitsteker sterren in de munten drukken (duw niet te hard, het is niet de bedoeling dat de sterren er uit vallen).

Voor de ketting rol je een hoop bolletjes uit de marsepein. Bestuif ze daarna allemaal met zilver kleurpoeder. Met naald en draad kan je de balletjes aan elkaar rijgen. Knoop de uiteinden van het touwtje samen om er een ketting van te maken.

Leg nu alle juwelen in het kistje. Zorg dat de munten binnen het gouden kader op het kistje liggen.

Het deksel op de kist plaatsen
Voordat je het deksel op de taart plaatst moet je ervoor zorgen dat de voorste dowels straks niet door het deksel heen boren. Knip daarom uit een stuk karton een klein rechthoek van ongeveer 7 cm op 4 cm en verpak het in aluminiumfolie. Plaats dit tussen de taart en de voorste dowels wanneer je het deksel op het kistje plaat. Zorg dat de achterste dowels de achterzijde van het deksel wel doorboren.

De schatkist is bijna klaar. Snij uit gele suikerpasta nog twee lange brede stroken en bestuif ze met goud kleurpoeder. Deze stroken worden de metalen scharnieren van de schatkist. Leg ze op gelijke afstand van de korte zijden van de kist en snij ze voorzichtig af langs de opening van de kist. De stroken moeten wel van het deksel tot het kistje overlopen. Lijm de stroken vast zodat ze niet verschuiven.

 

De schatkist is nu kaar. Je kan het strand nog wat afwerken door er enkele zeesterren en schelpen op te plaatsen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding