steden en landen
België
Nederland
Can. Eilanden
alle landen
InfoTalia  >  reizen  >  Briançon

Parc National des Ecrins in Briançon (Hautes Alpes)

Ten westen van Briançon ligt één van de meest indrukwekkende en ongerepte bergmassieven van de Alpen: het ‘Massif des Ecrins: bergen rijzen er tot meer dan 4000 m hoogte op uit de valleien en worden afgewisseld met grillige gletsjers en steile sneeuwvelden. Bekend zijn de Glacier de la Girose, de Glacier de la Meije, en de bekendste, goed toegankelijke Glacier Blanc.
Het nationale park beslaat inmiddels meer dan 90.000 hectare en heeft rondom een beschermde zone van nog eens 180.000 hectare. De hoogtse toppen zijn de Barre des Ecrins (4102m), de Mont Pelvoux (3943m) en La Meije (3.983m). De flora van de Ecrins is uitzonderlijk gevarieerd: meer dan 1800 soorten gedijen hier, of 90% van alle alpiene plantensoorten en 40% van de volledige Franse flora, waaronder gletsjeranemonen, edelweiss en dwergwilgen. Deze streek is ook de habitat van koningsarenden, gemzen en steenbokken. Bijzonder is de Isabelle, een prachtige groene nachtvlinder die wordt beschermd
In het centrale gedeelte van het park vind je slechts 1 dorpje (Dormillouse), en geen berijdbare wegen, kabelbaantjes, tunnels, skipistes of campings, waardoor de lading toeristen zelfs in het hoogseizoen binnen de perken blijft. Het gebied is dan ook voorbehouden aan hooggebergtewandelaars en klimmers die niet terugdeinzen voor gletsjers, steile besneeuwde routes, hoge cols en klimwerk. Stijgijzers en pikkel zijn hier onmisbaar. Startpunten voor alpiene wandelaars zijn La Grave , La Bérarde en Ailefroide. Rondom het park ligt een groot gebied met bosrijke dalen die geknipt zijn voor dagwandelingen met gewone bergschoenen. Er lopen drie GR’s door het park: de GR 50 (Tour du Haut-Dauphiné), de GR 54 (Tour de l’Oisans) en de GR de pays (Tour du Vieux Chaillol). Zoals voor alle GR’s heb je voor deze meerdaagse wandelingen geen stijgijzers noch pikkel nodig. De Ecrins zijn op hun mooiste in de maand september wanneer de meeste toeristen huiswaarts zijn gekeerd, het weer nog mooi is en de lorken de valleien een rossige tint geven.
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

België

nederland

landen

steden