Koningsgraven - Gunung Kawi in Ubud (Bali)
Ten noorden van Ubud, in het dorpje Tampaksiring, bevinden zich 10 rotstempels die uit de 11de eeuw dateren. De in 1920 ontdekte bouwwerken, die zich in nissen bevinden van twee tegenover elkaar liggende rotswanden, werden uit turfsteen gehouwen en bezitten piramidevormige daken. De monumenten zouden eigenlijk geen échte koningsgraven zijn, er bevinden zich namelijk geen kamers of dergelijke in de bouwwerken. Alle schrijnen of candi's zijn dus slechts een "gevel" en zijn dus niet te vergelijken met mausolea. Waarschijnlijk werden de koningsgraven van Gunung Kawi gebouwd ter ere van de koning Udayana en zijn familie. Dit ontdekte men via reeds door het weer vervaagde inscripties.
Ruim meer dan 200 stenen treden nemen je mee naar de eerste vier rotsmonumenten die volgens bepaalde theorieën bestemd zou geweest zijn voor de concubinen van Anak Wungsu, de zoon van Udayana die later over Bali regeerde.
Iets verderop ga je via een brug naar de vijf volgende schrijnen. Zij zouden dan weer ter ere van koning Udayana en zijn familie zijn. Deze vijf monumenten, die net als de andere gehouwen zijn uit nissen van een zevental meter hoog, worden ook wel eens de "Royal Tombs" genoemd. Rechts hiervan staat eveneens een heiligdom uit de 9de eeuw, vermoedelijk gaat het om een monnikenverblijf dat ook uit de rots werden gehouwen. Uit het bouwwerk stroomt naar verluid heilig water, bordjes geven dan ook aan dat je het water niet mag aanraken.
Stap nog een kilometer verder en je komt bij de laatste candi. Daarna kan je via een pad nog 15 minuten verder wandelen via de rijstvelden tot aan een kleine waterval.
Volgens de legendes zouden de koningsgraven in één nacht uitgekrabt zijn door de gigantische nagels van de reus Kebo Iwo. Wist je trouwens dat Gunung Kawi vrij vertaald zoveel zou betekenen als "dichtersberg"?