Bundala National Park is sinds 1969 een 6.000 hectare groot “wildlife sanctuary”, wat impliceert dat het een beschermd gebied is voor allerhande dieren. Als je de lijst van opgetekende soorten in het park nakijkt, niet meer dan terecht:
32 vissoorten
15 soorten amfibieën
48 soorten reptielen
197 vogelsoorten !
32 soorten zoogdieren
52 soorten vlinders
Het is in bovenstaande lijst onmiddellijk zichtbaar dat (trek)vogels Bundala een aangename plaats vinden. In het ondiepe water van de lagunes is eten vinden imers niet echt een groot probleem. Daarom tref je in het park een overvloed aan flamingo's, Indische fluiteenden, blauwe reigers, lepelaars, Indische gapers, zwarthalsooievaars, ... aan.
Een safari neemt in Bundala 4 uur in beslag en deze tijd zal je meer dan nodig hebben om je ogen de kost te geven!
Zeekrokodillen
Reizigers die geen grote interesse hebben in vogels, slaan ondanks de massale aanwezigheid van speciale vogels een bezoek aan Bundala best niet over. Bundala is het enige nationaal park in Sri Lanka waar de zoutwaterkrokodil aanwezig is. Deze krokodillen kunnen tot 7 meter lang worden en kunnen een gewicht van boven de 1.000 kilogram behalen. Dit maakt onze zoutwater- of zeekrokodil net niet het langste reptiel ter wereld ( deze eer gaat naar de netpythons ) maar wel het zwaarste. De zeekrokodil is trouwens ook het soort krokodil die een glansrol vertolkte in de film “Crocedile Dundee”.
Zeeschildpadden
Aan de kust van Bundala Nationaal Park broeden zeeschildpadden in de periode van januari tot april hun eieren uit. 4 van de 7 soorten zeeschildpadden die ter wereld gekend zijn komen hier voor. Vertoef je niet in Sri Lanka in deze periode, dan kan je de zeeschildpadden gaan bekijken in één van de vele schilpadkwekerijen tussen Colombo en Galle. De meest bekende is dekwekerij in Kosgoda.
Flora
Je zou door de aanwezigheid van al deze diersoorten bijna vergeten dat dit nationaal park ook een rijke flora biedt. Doordat het landschap in Bundala zo vlak is, komt er bij vloed veel water landinwaarts, dit zorgt voor het karakteristieke uitzicht van het park met zoutpannen en laag jungleachtige struikgroei. In de lagunes ontdek je verschillende soorten waterlelies en waterhyacinten.
De inkomprijs bedraagt ongeveer 15 Euro en een safari kost een 35 tal euro. Op onze pagina over
Yala National Park zie je enkele organisaties die safari's aanbiederen.
Vraag sowieso naar een “bird tracker”. In tegenstelling tot Yala zijn er genoeg aanwezig om elke jeep te begeleiden. Je zal al snel merken dat het geoefende oog van deze gratis gidsen van onschatbare waarde is.