steden en landen
België
Nederland
Can. Eilanden
alle landen
InfoTalia  >  reizen  >  Kandy en omgeving

Esala Perahera in Kandy en omgeving (Binnenland van Sri Lanka)

Elk jaar in juli of augustus ( bij volle maan ) vind in Kandy een optocht plaats ter ere van de Tand van Boeddha, de Esala Perahera. Elke dag van deze 10-dagen durende processie, groeit het aantal deelnemers. De laatste avond zijn er wel honderden dansers, muzikanten, vuurspuwers en vaandeldragers. De tandrelikwie wordt vooraan in de processie gedragen door gekostumeerde mannen op olifanten.

De Esala Perahera start met het planten van een Nangka boom in elk van de devale ( Kataragama devale, Natha devale, Pattini devale en Vishnu devale ).
De vijf volgende dagen is er de “Devale Peraheras” waar priesters van elke devale het voortouw nemen met godsdienstige dansen en gezangen.
Op de 6de avond verzamelt iedereen voor de Tempel van de Tand voor de “Kumbal Perahera”. Dan wordt een replica van de tandrelikwie in een koepelvormige doos geplaatst en gedragen welke door een prachtig versierde olifant.
Op de laatste avond komt iedereen samen en wordt de langste stoet gevormd. De parade bestaat uit traditionele dansers, tamboerijnspelers, muzikanten, acrobaten, vlammenwerpers en vaandeldragers. Er worden dansvoorstellingen gegeven en mannen met witte sarongs en prachtige diademen op het hoofd voeren acrobatische kunsten uit op trommelmuziek.
De vooruitgang van de processie kan je horen via kanonschoten:
Het begin van de Devale Peraheras
De plaatsing van de koepelvormige doos op het hoofd van de olifant.
De styart van de Dalada Perahera
Het beëindigen van de Perahera

Het feest eindigt met de Diya Kepeema, het versnijden van water in de Mahaweli rivier in Getambe. Hiermee smeken ze tot de goden voor een goede oogst.
Bedoeling is de goden smeken voor een goede oogst.
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

België

nederland

landen

steden