Gamla Natuurreservaat in Golan gebergte (Noord Israël)
Gamla Nature Reserve bevindt zich op een 20 tal km ten zuiden van Katsrin, in het midden van het Golan gebied.
Gamla Fall
Het natuurpark herbergt Israëls hoogste waterval (51 meter). Deze waterval ligt op een half uur wandelen van het bezoekerscentrum en de parking. Tijdens je wandeling (zelfde weg heen als terug) kom je verschillende dolmens tegen. De dolmens zijn ruim 4000 jaar oud en het lijkt erop dat deze contructies door de toenmalige nomaden in het Golan gebied gebouwd werden ter herdenking van hun doden. Het woord dolmen vindt waarschijnlijk zijn oorsprong in de combinatie van twee oude Bretonse woorden: "dol" (tafel) en "men" (steen).
Vulture Lookout
Vlak bij de parking ligt een uitkijkpunt dat ideaal is om gieren te spotten. Ze maken hun nesten in spleten van de steile ravijnwand, daarom is het hier verboden om steentjes of dergelijke naar beneden te gooien.
Gamla natuurpark herbergt eveneens de grootste kolonie roofvogels van Israël. Het is niet alleen één van de dichtst bevolkte roofvogelkolonies, maar ook één van de meest gevarieerde. Aasgieren, slangenarenden, arendbuizerds, havikarenden of vale gieren, je vindt ze hier allemaal. Vooral de vale gieren maken heel wat indruk met hun omvang van ruim 1 meter en een vleugelspanwijdte van bijna 3 meter. Hij is zelfs zo indrukwekkend dat hij maar liefst 28 keer wordt vernoemd in de bijbel. Een ideale plaats dus voor vogelliefhebbers en natuurfotografen.
Het oude Gamla
Naast de hoogste waterval en grootste kolonie roofdieren heeft Gamla nog een andere troef uit te spelen: de oude stad Gamla.
Deze stad uit de vroege bronstijd werd gebouwd in de vorm van een kameelbult. Vandaar ook de naam Gamla, wat kameel betekent in het Aramees.
Dankzij de steile wanden van de ravijn was het volledig ommuren van de stad niet nodig.
Ondergang van Gala
De stad was een bolwerk van de Joodse opstand tegen de romeinen in 66 voor Christus. Als de stad dan toch ten prooi kwam aan de Romeinen, kostte dit het leven aan de meer dan 3.000 inwoners. Dat deze inwoners massaal zelfmoord pleegden zoals gebeurde in Masada is echter twijfelachtig. Geschiedkundigen gaan eerder uit van een overhaaste en slecht georganiseerde vlucht.