Archeologische site Efeze in Selçuk & Efes (Egeïsche kust)
De archeologische vindplaats Efeze ligt op slechts drie kilometer van Selçuk. Vanuit Selçuk kan je een taxi nemen om met de dolmus meerijden. Wie een beetje sportief is, kan de vindplaats in een halfuur te voet bereiken. De archeologische site is erg groot en het kan er erg druk zijn!
Efeze kent een lange geschiedenis. Deze eeuwenoude stad was eerst in Griekse handen om daarna door de Romeinen bestuurd te worden. Uit de tijd dat de Grieken de scepter zwaaiden, stamt de verering voor Artemis, de godin van de vruchtbaarheid. Voor haar werd een imposante tempel opgetrokken, het Artemision. Efeze was ook een tijdje de thuisbasis van de apostel Paulus en de Maagd Maria. Opmerkelijk is dat de stad Efeze in de loop der eeuwen meerdere malen 'verplaatst' werd. De oorzaken voor deze verhuizingen waren divers: de verzanding van de haven, bedreigingen door andere volkeren ...
De archeologische site bestaat uit heel wat (restanten van) bouwwerken die dateren uit de Romeinse periode. Eens je de ingang gepasseerd bent, beland je in de Havenstraat (Via Arcadiana). Deze brede straat ging vroeger tot aan de haven en was met marmer geplaveid. De laan dankt haar naam aan keizer Arcadius. Je kan hier oude baden en het gymnasium zien. Een beetje verder bevindt zich het grote theater. Het immense bouwwerk werd meerdere malen verbouwd maar het is relatief goed bewaard gebleven. In dit theater konden ruim 20.000 toeschouwers plaatsnemen. Op deze plaats riep een zinderende massa de apostel Paulus toe dat ze bleven geloven in hun beschermgodin, Artemis.
De Marmeren Straat stamt uit de vijfde eeuw en bestaat eveneens uit marmeren blokken. In tegenstelling tot de Havenstraat is ze echter heel wat minder breed. Deze straat geeft uit op een agora en de Celsusbibliotheek. Dit bouwwerk uit de tweede eeuw werd op het einde van de 20ste eeuw zorgvuldig gerenoveerd en is daardoor tegenwoordig een van de toppers van deze archeologische vindplaats. De prachtige gevel bestaat uit twee verdiepingen en telt nog heel wat Corinthische zuilen en nissen.
Vanaf de Celsusbibliotheek loopt de immense Kuretenstraat omhoog. Ook deze straat is met marmeren blokken geplaveid. Je vindt hier de Hadrianustempel die uit de eerste helft van de tweede eeuw dateert. Voorts kan je hier ook de Scholasticathermen bezichtigen. Het enorme complex kon vroeger tot duizend gasten ontvangen.
Let ook op de Trajanusfontein en de terrasvormige huizen waar je nog heel wat mozaïeken kan bewonderen. Rond je wandeling af met een bezoek aan het Nymphaion, het Prytaneion en het Odeon. Je kan de site verlaten via de Magnesiapoort.