tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Dieren in de tuin

Vogels en ruiten: een gevaarlijke combinatie

Misschien ben je zelf al eens opgeschrikt door een vogel die zich ter pletter vloog tegen één van je ramen? Opvallend hoe hard zo’n klap kan zijn! Wij gingen na wat de oorzaak én mogelijke oplossingen zijn...

Oorzaak: glas

Vogels sterven zelden van ouderdom. Botsen ze niet tegen natuurlijke vijanden op, dan zijn het kunstmatige: onze ruiten bijvoorbeeld. Vooral trekvogels sterven wereldwijd in groten getale door botsingen met obstakels van glas. De Vlaamse vogelbescherming spreekt van één miljard slachtoffers op jaarbasis.

 

Trekvogels vliegen massaal te pletter tegen flatgebouwen met glazen constructies in steden. Ook gewone huizen met ruiten houden een risico in voor vogels. Met grote glaspartijen willen we immers meer en meer de natuur in ons huis halen. Alleen kennen de vogels het verschil niet meer tussen buiten- en binnenshuis, want ruiten zijn onzichtbare hindernissen voor vogels. Een vogel die opgejaagd wordt en in paniek is, meent door het huis de kortste ontsnappingsroute te vinden, want in de ramen ziet hij de weerspiegeling van de lucht en wolken. Tijdens de broedtijd verdedigen vogels hun territorium dan weer tegen soortgenoten. Vliegen ze in de richting van een weerspiegelende ruit, dan zien ze hun eigen spiegelbeeld als een indringer die ze moeten verdrijven...


Aan welke gevaren stellen we vogels bloot? Tegenwoordig zijn ramen niet de enige onderdelen in glas...

 • Doorzichtige ruiten
 • Spiegelende ruiten
 • Getinte ruiten
 • Glazen (schuif)deuren
 • Glazen windschermen
 • Serre
 • Veranda... 

Let op met een voedertafel die je vlak bij je huis plaatst. Roof- of huisdieren schrikken die etende beestjes op, waardoor ze in paniek alle kanten opvliegen en per ongeluk tegen een raam kunnen botsen.

 

Oplossingen: zichtbaar glas

Glas is niet meer weg te denken uit de hedendaagse architectuur. De enige oplossing is dus de hindernissen zichtbaar maken voor vogels. Waarmee doe je dat?

 • Gordijnen
 • Kralengordijnen
 • Bamboestokjes
 • Uitgespannen net
 • Stroken huishoudfolie
 • Stroken aluminiumfolie
 • Stickers van vogel- of andere afbeeldingen...

Of je deze voorwerpen - gordijnen buiten beschouwing gelaten - aan de binnenkant- of buitenkant ophangt, hangt van de glassoort af. Zo heeft het weinig zin om zelfklevers aan te brengen aan de binnenkant van een glazen schuifdeur met spiegelende glas. Anderzijds zullen de weersomstandigheden een belangrijke rol spelen bij voorwerpen die je aan de buitenzijde ophangt. Er treedt dan immers sneller slijtage op. Daarom geldt doorgaans:

 • Bij doorzichtig glas bevestig je de voorwerpen aan de binnenkant.
 • Bij donker of spiegelend glas is dat aan de buitenkant, al gaan ze dan iets minder lang mee vanwege de blootstelling aan diverse weersinvloeden.

Waar vind je nu die zelfklevers met vogelafbeeldingen? Bij vogelspeciaalzaken of verenigingen en instellingen die zich bezig houden met de bescherming van de vogelpopulatie. Zo kan je in Vlaanderen steeds terecht bij Vogelbescherming Vlaanderen en in Nederland bij de Vogelbescherming Nederland.

 

Bij de Vlaamse vogelbescherming hoef je je zelfs niet te verplaatsen, de aankoop gebeurt via internet en via overschrijving. Voor het luttele bedrag van vier euro levert men twee stickers aan huis: ze beelden een ruigpootbuizerd en slechtvalk af in volle vlucht. Qua grootte bereiken ze zo’n 30 centimeter. Je zou denken dat je op die manier vogels afschrikt, maar dat is niet zo. Het vormt eerder een waarschuwing. Deze stickers zijn dus geen vogelverschrikkers: ze jagen vogels niet weg in je tuin of bij je huis. Een onbeweeglijke roofvogel laat hen onverschillig. Wel maken deze afbeeldingen de ruit zichtbaar voor vogels!

 

Opvangcentra voor vogels
Uit gegevens van opvangcentra voor vogels blijken vooral sperwers, merels en bonte spechten het slachtoffer van glazen constructies. Nochtans is de sperwer een niet zo talrijk voorkomende vogel, wel duikt hij snel naar beneden om kleine zangvogels in de tuin aan te vallen. Zo belanden beide vogels uiteindelijk wel eens tegen een raam.... De merel komt vaak voor in onze tuin. De eerste slachtoffers zijn meestal onervaren jongen. Deze vogel reist ook snel in rechte lijn naar het zuiden om te overwinterende overwinteren, net zoals spechten, met de bijbehorende ongelukken.

 

Als er toch nog een vogel tegen één van je ramen of deuren vliegt en hij is gewond, breng hem dan naar de dierenarts of een opvangcentrum voor vogels in jouw buurt.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin