tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Fruitbomen

Welke appelboom kiezen?

Een appelaar die prachtige bloesems draagt in de lente, voor schaduw zorgt op warme dagen en je heerlijke appels bezorgt in de herfst begint bij de keuze van de juiste boom. Hoe groot mag hij worden, moet hij zelfbestuivend zijn en welke appelsoort verkies je? En kan je ook appelbomen kweken uit appelpitjes?

Grootte van de boom
Hou bij aankoop van je appelboom rekening met de ruimte die je ter beschikking hebt in je tuin. Dit zal bepalen of je voor een laagstam-, een halfstam- of een hoogstamboom gaat. Appelaars worden immers altijd geënt op een onderstam die de groeisterkte en de grootte bepaalt, en ook op welke leeftijd ze vruchten zullen dragen. Kleinere bomen produceren sneller vruchten, maar na een aantal jaar worden ze ingehaald door de grotere exemplaren, die dan een rijkere oogst voortbrengen.
Ook in kleine tuintjes of op het terras kan je een appelboom kweken. Daarvoor zijn leivormen geschikt, die kunnen uitgeleid worden langs een muur of haag.

Welke appelsoort
Ten tweede moet je uitmaken welk soort appels je wil. Wil je zoete dessertappels zoals Golden Delicious of Jonagold, of dacht je meer aan heerlijk zure stoofappeltjes zoals de Grenadier? Wordt het een handappel (Glorie van Holland) of een moesappel (Boskoop)? Wil je ze sappig en zoet, fris-zuur of eerder zacht-zuur. Wil je zomerappels (James Grieve) of bewaarappels (Elstar) zodat je fruit hebt tot aan het begin van de lente?

Bestuiving
Ga ook na of de soort die je kiest een andere appelboom nodig heeft voor de bevruchting. Woon je in een buurt waar veel tuinen zijn dan is de kans groot dat de bijtjes het werk doen en je appelboom bevruchten met de pollen van de boom van één van de buren. Ze mogen verschillend van ras zijn, zolang ze maar gelijktijdig bloeien. Er bestaan ook enkele soorten die zelfbestuivend zijn en die je dus als enkeling kan planten

Een- of tweejarige plant?
Je vindt appelbomen meestal als een- of tweejarige plant. Het voordeel van een tweejarige is dat hij sneller vruchten zal geven. Je vindt ze zowel met een wortelkluit gewikkeld in jute als in een pot, wat handiger is om ze te bewaren als je ze nog niet meteen plant. Ideaal is het wanneer de takken samengebonden zijn. Dit verkleint de kans op eventuele schade. Laat de verpakking rond de wortels zitten of bedek ze met een laagje aarde tot je klaar bent om te planten. Zo vermijd je dat de wortels uitdrogen. Planten doe je bij voorkeur zo’n twee dagen na de levering of aankoop.

Kan ik een appelboom ook kweken uit appelpitjes?
Ja, maar weet wel dat er slechts 30% kans is dat er ook effectief een appelboom uit groeit. Bovendien moet je minstens 6 jaar wachten om te weten of de boom eetbare appels produceert. De kans daarop is heel klein, zo’n 5%. De appels zullen in ieder geval niet lijken op de appel waarvan je de pitten in de grond hebt gestopt. Gekweekte appels zijn immers een kruising tussen twee of meer variëteiten.
Een tweede ‘maar’ is dat appelbomen die uit zaden groeien zo’n 10 meter hoog kunnen worden, omdat ze niet geënt worden op een dwergonderstam. Wil je er toch mee doorgaan? Laat je appelpitjes dan minstens 6 weken in de koelkast in een zak vochtige turf liggen. Plant ze daarna uit en plaats de pot op een zonnige plek op de vensterbank waar de kinderen de groei kunnen volgen. Van zodra ze de pot ontgroeien kan je ze buiten planten.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin