tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Fruitbomen

Een appelboom snoeien

Het snoeien van een appelboom is een must, toch zeker als je de boom gezond wil houden en de levensduur wil verlengen. Het is belangrijk dat alle delen van de boom licht kunnen opvangen. Dat staat garant voor jarenlange kwaliteit en kwantiteit.

Wanneer snoeien?
Appelbomen jonger dan vier jaar worden het best in maart of april van hun overtollige blaren ontdaan. Oudere bomen daarentegen kunnen gesnoeid worden wanneer het blad valt. Dat is tussen december en maart.

Indien je je appelaar te laat snoeit (in april of mei), dan rem je de groei van de boom af. Te vroeg snoeien (januari) kan de groei van jonge appelaars bevorderen. Oudere bomen daarentegen kunnen stoppen met groeien als je te enthousiast te werk gaat. Let er trouwens altijd op dat je nooit bij vriestemperaturen snoeit! Dit zou vorstschade kunnen veroorzaken.

Hoe moet ik mijn appelboom snoeien?

  • Eerst en vooral snoei je de lange scheuten die uit de stam of uit de bovenkant van de dikke takken gegroeid zijn. Je zal geen vruchtverlies oplopen, aangezien deze scheuten geen vruchten dragen.
  • Haal vervolgens takken weg die elkaar kruisen of langs elkaar schuren. Snoei ook de kroon open, want de hele boom heeft licht en lucht nodig;
  • Uit de stam groeien sterke geseltakken. Daaraan zitten de (meestal horizontale) vruchttakken. Afgedragen (oud) vruchthout hangt vaak naar beneden en dit kan je wegknippen tot op 6 knoppen van de tak. Snoei nooit te veel tegelijk weg!
  • Aan de jonge takken groeien korte dikke zijtakjes met veel knoppen. Dit noem je sporen. Hierop zullen zich de bloemen en de vruchten vormen. Deze sporen zitten vaak heel dicht op elkaar. Dit bemoeilijkt de vruchtontwikkeling en daarom moeten ze uitgedund worden. Op die manier verjongt de fruitboom;
  • Snoei ook steeds piramidevormig!

Een appelboom met kanker

Boomkanker wordt veroorzaakt door een schimmel die 'Nectria galligena' heet en wordt verspreid door windgedragen sporen. Die tasten de boom aan via open wonden of snoeiwonden. Een appelaar met kanker is te herkennen wanneer er stukjes afgeplatte schors beginnen te splijten. Het logische gevolg daarvan is dat de schors afschilfert. De tak kan ook opgezwollen zijn rond het aangetaste gebied. In de winter zijn ook rode vruchtlichaampjes zichtbaar.

Om kanker te bestrijden zal je wellicht hele takken moeten wegsnoeien of vruchtsporen moeten verwijderen. Snoei altijd tot in het gezond hout en tot boven een gezonde kop, zijtak of tot in de hoofdstam. Is het hout in de snee wit? Dan is het gezond en zal de snede goed genezen. Constateer je echter nog bruine vlekken? Dan moet je nog dieper gaan snoeien tot je boom opnieuw gezond staat.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin