tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Gazon problemen - plagen

Mos en vilt bestrijden in je gazon

Lijkt je gazon meer op een mostapijt? Boosdoeners zijn een zure grond, een tekort aan voedingsstoffen, slechte doorlatendheid, alsook afgestorven gras en maairesten die je gazon verstikken. Een blijvende oplossing krijg je pas als je de oorzaken aanpakt.

Oorzaken van mos in het gazon

  • Tekort aan voedingsstoffen
  • Slechte doorlatendheid zodat het gazon met droogte te kampen heeft
  • Dichtgeslagen grond
  • Zwakke groei van het gras
  • Arme grond
  • Zure grond
  • Schaduw
  • Afgestorven gras en maairesten verstikken het gras.

Je gazon bekalken
Bodems verzuren van nature. In een te zure grond kunnen de graswortels de voedingsstoffen moeizamer opnemen en er ontstaat een dikke viltlaag. De ideale zuurtegraad voor een gazon ligt tussen de 6 en 6.5. Met een kit die je in de winkel vindt, kan je dit makkelijk testen. Bij een te lage pH moet het gazon gekalkt worden. Calciumcarbonaat brengt de zuurtegraad van de bodem op peil, ontmoedigt mosgroei en zorgt ervoor dat het gras de voedingsstoffen weer optimaal kan opnemen. Een bekalking kan je uitvoeren in het najaar, in de winter of in het vroege voorjaar.

Je gazon bemesten
Ook een tekort aan voedingsstoffen ligt aan de basis van mos in het gazon. Een regelmatige bemesting is dus noodzakelijk. Gebruik een meststof met een hoog gehalte aan kalium. Al na enkele dagen zal je zien dat je grasmat voller en groener wordt en dat het mos en de viltlaag geleidelijk verdwijnen. Je gazon bekalken en bemesten doe je best met een tussenpoos van enkele dagen of weken.
Meer over gazon bemesten  

Regelmatig maaien
Van zodra het gras begint te groeien en van zodra het weer het toelaat, begin je het gras te maaien. Een regelmatig gemaaide grasmat is immers sterker. Zelfs een enkele maaibeurt in de winter is aan te raden om het vervelende mos de kop in te drukken.

Je gazon verticuteren en beluchten
Tijdens een verticuteerbeurt kan je mos en afgestorven gras makkelijk verwijderen. Na afloop zal het gazon er wat sjofel bijliggen, maar het zal al snel met hernieuwde kracht teruggroeien. De beste tijd om te verticuteren is in het voorjaar, na de eerste maaibeurt.

Om de compactheid van de bovenlaag te verminderen en de drainage en de bodemgesteldheid te verbeteren, moet je je gazon ook beluchten. Dit doe je met een gazonbeluchter of met een riek. Prik de riek om de 15 centimeter minstens 10 centimeter in de grond en wrik hem heen en weer.

Bladeren samenharken
Let er in het najaar ook op de afgevallen bladeren samen te harken zodat het gazon voldoende zuurstof krijgt en er zich geen mos vormt onder de bladeren. Hiervoor kan je een bladblazer gebruiken. De bladeren kan je composteren.

Biologisch ontmossen
Biologische meststoffen met composteringsbacteriën zorgen ervoor dat het mos geleidelijk vanzelf verdwijnt. Verticuteren achteraf is niet meer nodig. De bacterieën versnellen de afbraakprocessen van het afstervende mos en vilt en zetten het om in voedzame humus. Je gazon krijgt er dus nog extra voeding bovenop. Bovendien zijn biologische mosdoders milieuvriendelijk. De kostprijs ligt hoger dan bij traditionele meststoffen, maar je bespaart je wel de moeite van het verticuteren.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin