tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Gazon problemen - plagen

Sneeuw op het gazon - sneeuwschimmel ( Fusarium nivale ) in je gras

Als er sneeuw gevallen is, krijgt je tuinen een maagdelijk witte mantel aangemeten. Ook het gazon wordt een groot wit plein. Maar mag de sneeuw blijven liggen op je gazon of is deze sneeuw schadelijk voor het gras? We zochten het voor je uit.

Sneeuw verwijderen van mijn gazon of niet?
Als er sneeuw valt op een onbevroren grond, is er een kans op schimmelontwikkeling omdat de sneeuwlaag werkt als soort isolatielaag en het vocht niet kan ontsnappen. Dit komt vooral voor wanneer het 's nachts hard vriest maar wanneer er overdag positieve waarden te meten zijn ( > 3 ).Ook door op een besneeuwd gazon te lopen, kan er schade aan het gras ontstaan.
In beide gevallen is het dan best de sneeuw te ruimen. In elke doe-het-zelf zaak vind je hiervoor handige sneeuwschoppen. Gebruik geen spade, want  die kanschade aan je gazon  berokkenen door het licht gebogen oppervlak ervan. Je kunt ook een trekker gebruiken, al zal je dit meer tijd kosten en zal er een kleine laagje sneeuw in het gras geduwd worden.

Loop je  niet op het gazon en staat de thermometer al enkele dagen onder nul vooraleer de sneeuw uit de lucht kwam vallen, dan mag je de sneeuw laten liggen. Schimmels maken namelijk geen kans op de bevroren grond en plantjes. Bovendien bevat vers gevallen sneeuw meer dan 90 procent lucht. Deze isolatielaag beschermt je grasplantjes tegen mogelijke vorstschade.

Sneeuwschimmel in je gazon ( Fusarium nivale of Microdochium nivale )
Deze schimmel veroorzaakt grijswitte of rozige plekken in je gazon en maakt het gras licht kleverig. Koel, donker en vochtig weer spelen in het voordeel van deze schimmel. Een sneeuwlaag is dus de ideale kweekvijver. Toch is sneeuw niet noodzakelijk voor de sneeuwschimmel om zich te manifesteren.

Heeft je gras te lijden onder sneeuwschimmel, dan behandel je gazon na de vorstperiode met een schimmelwerend middel.
 
Om deze schimmel het komende jaar niet weer te zien verschijnen, verticuteer je het gazon in de herfst. Ook iets vroeger bemesten kan een oplossing bieden ( eind augustus in plaats van september )

Zout strooien tegen ijs en sneeuw
Op sommige plaatsen wil je sowieso geen ijs of sneeuw in je tuin. Om je oprit of terras sneeuw- en ijsvrij te maken, kan je gebruik maken van strooizout. Gebruik bij voorkeur een strooiwagen (of zaaiwagen). Dan komt er geen zout in je borders of gazon terecht. Is er een dikke laag sneeuw gevallen, ruim deze dan eerst grotendeels op. Nog beter is het zout te vervangen door een laagje grind. Dit grind ruim je dan op na de sneeuwperiode. Werken met grind is iets omslachtiger maar beslist een betere oplossing voor het milieu.

Een gezond gazon kan de winter aan
In de winterperiode maakt je gazon extreme weersomstandigheden mee. Om het gras te helpen deze periode zo goed mogelijk door te komen, kan je het gazon bemesten in de herfst voor er vorst toeslaat. Door het gras te bemesten zal je gazon ook vlugger en beter opleven na de winter.

Heeft je gazon alsnog vorstschade opgelopen, wanhoop niet en ga in de lente vol goede moed aan de slag: je gazon in de lente


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin