tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Gazon problemen - plagen

Heksenkring in je gazon verwijderen

Helaas is een heksenkring een veel voorkomend probleem in je gazon. Het ontstaan en vooral ook wat je tegen deze paddenstoelen kan doen, lees je in dit artikel.

Wat is een heksenkring?
Een heksenkring is een natuurlijk gevormde cirkel van paddenstoelen. De cirkel ontstaat omdat de paddenstoelen van de cirkel allen afkomstig zijn van één zwamvlok of mycelium ( ontelbaar veel fijne schimmeldraden ) die gelijkmatig in alle richtingen groeit. In Nederland en België is dit meestal de weidekringzwam ( Marasmius oreades ). Naarmate de voeding uit de bodem verdwijnt, sterft de zwamvlok af. Het is dus enkel de buitenkant die nog leeft omdat deze toegang heeft tot nieuwe voedingsstoffen en zo zie je ook enkel aan de buitenkant paddenstoelen tevoorschijn komen.

Enkel als er natuurlijke barrières zijn zoals een overwoekering of stenen, zal dit de ronde vorm van de heksenkring aantasten. Het is ook niet zo dat er elk jaar paddenstoelen verschijnen. Enkel als de weersomstandigheden ideaal zijn, namelijk bij warm en vochtig weer, zullen de paddenstoelen opschieten. Dit betekent niet dat je verlost bent van de heksenkring want deze blijft sowieso doorgroeien, en dit soms wel tot 3 meter per jaar!

Om een voorbeeld te geven van hun mogelijke omvang: in Frankrijk is momenteel een heksenkring gekend met een diameter van meer dan 600 meter. Geschat wordt dat deze heksenkring meer dan 700 jaar oud is.

Voor Wollaston in 1807 kon aantonen dat heksenkringen eigenlijk schimmels waren, dacht men dat een heksenkring duidde op bovennatuurlijke aanwezigheid of heksen. De minst bijgelovigen hielden het dan eerder bij mollen, slakken of blikseminslagen. Het is zelfs zo dat de naam afkomstig is van het idee dat een heksenkring verscheen daar waar als katten vermomde heksen een dans opgevoerd hadden. In het Engels hield men het op elfen ( fairy ring ). Hoe dan ook was het betreden van een heksenkring vol gevaren.

Symptomen
Naast het mogelijk verschijnen van paddenstoelen in een cirkel, zal het gras een donkergroene kleur hebben. Ook zal de groei van het gras minder intens zijn dan omliggende grasplantjes. Hoe groter de heksenkring wordt, hoe meer impact hij heeft op je gazon. Het mycelium zorgt voor een ondoordringbaar net op een diepte van 20 à 50 cm dat je gras uitdroogt en wortelvorming bemoeilijkt.

Naast het versmoren van het gras, heeft de zwamvlok ook een giftige werking op het gras.

Heksenkringen bestrijden en verwijderen
Op zich zijn er maar twee doeltreffende manieren om heksenkringen te bestrijden :

 • Met een fungicide:
  Prik gaten in het gazon ( beluchten ) in en rond de heksenkring met een riek of beluchtingsmachine. Maak dan het gras verschillende malen kletsnat ( eventueel verspreid over enkele dagen ). Gebruik nu de fungicide. Volg aandachtig de vermelde dosering!
  De kans is groot dat je dit enkele keren zal dienen te herhalen om van de heksenkring verlost te raken.
 • De grove middelen: grond verwijderen en afvoeren
  Een heksenkring is een ware kwelgeest en moeilijk te verwijderen dus hem volledig verwijderen is al snel de enige resterende oplossing. Zo ga je te werk:
  • Teken een zone af van minstens 50 cm binnen en buiten de zichtbare paddenstoelen ( of grasverkleuring )
  • Graaf de grond af tot onder de zichtbare zwamvlok. Bij twijfel of niet goed zichtbare zwamvlokken graaf je tot 50 cm diep.
  • Voer de grond af. Let er goed op dat je geen gras of grond verliest om een andere besmetting te voorkomen.
  • Belucht de vrijgekomen grond en spit een klein beetje om
  • Wens je 100 procent zekerheid, gebruik dan alsnog een fungicide zoals hierboven aangegeven

Nog enkele tips
Gooi het geïnfecteerde gras of grond niet op je composthoop. Verbrand het besmette gras of beter nog: breng het naar het containerpark.

Ontsmet elk werkmateriaal dat je gebruikt hebt. Vergeet hier ook niet de messen van je grasmaaier, verticuteermachine of beluchtingsmachine.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin