tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Zwembaden

Welke verwarming voor je zwembad?

Wil je het hele buitenseizoen kunnen genieten van een aangename badtemperatuur ongeacht de weersomstandigheden? Dan kan je je zwembad voorzien van verwarming. Wij stellen 4 types zwembadverwarming voor.

Verleng het badseizoen

In onze streken kan je normaal gezien enkel tijdens de zomermaanden genieten van een aangename zwembadtemperatuur, als je tenminste geluk hebt met het weer. Wil je eveneens tijdens koelere zomerweken genieten van een aangename watertemperatuur, alsook tijdens de voor- en nazomer? Schaf je dan een verwarmingstoestel aan voor je zwembad. Je kan dan vanaf april tot oktober een niet al te frisse duik nemen in je zwembad.

 

Houd de warmte vast met een dekzeil

Welk type zwembadverwarming je uiteindelijk kiest, een dekzeil voor je zwembad is een must. Een zwembadzeil vermindert het warmteverlies met 50%. Bovendien houdt het het water vrij van bladeren en insecten. Daarnaast gaat het de verdamping van zwembadwater tegen, waardoor je niet steeds water moet toevoegen.

 

Zorg ervoor dat het zeil perfect past op jouw zwembad en vergeet het dan niet te gebruiken. Een rol voor het oprollen van de afdekhoes en het opbergen is erg handig.

 

Zwembadverwarming op zonne-energie

Verwarming op zonne-energie is de meest kostenbesparende en milieuvriendelijke optie voor verwarmd zwembadwater. Het zwembadwater circuleert daarbij door een reeks buizen, de collector genaamd, aangestuurd door de filterpomp van je zwembad. Heb je een krachtige filterpomp, dan plaats je de zonnecollector meestal op het dak van het huis waar geabsorbeerde warmte het water opwarmt voor het terugkeert naar het zwembad, of het dak van een tuinhuisje, garage... Bij gewone filterpompen kan je de zonnecollector eenvoudigweg op de grond plaatsen.  

 

Met een zonnecollector bekom je 680 Watt per vierkante meter zomerzon. Gratis en zonder het milieu te belasten. Kies een collectoroppervlakte die driekwart bedraagt van de zwembadoppervlakte. Enkel de aankoop van de zonnepanelen moet je bekostigen, het gebruik ervan is gratis, aangezien je de filterpomp sowieso in werking stelt om het water te reinigen. 

 

Je kan een zwembadverwarming op zonne-energie gemakkelijk zelf plaatsen. Je sluit met een flexibele buis de uitgang van de zwembadfilter aan op de ingang van het systeem. Daarna plaats je een tweede flexibele buis van de uitgang van het systeem naar de ingang van de zwembadfilter. Ten slotte rol je het zonnepaneel uit.

 

In warme landen gebruikt men deze techniek zelfs om het zwembadwater af te koelen tijdens hete zomermaanden. Men laat het water dan ’s nachts door de collector circuleren.

 

Zwembadverwarming met elektrische warmtepompen

Elektrische warmtepompen onttrekken natuurlijke warmte uit de lucht en dragen het over aan zwembadwater. Deze pompen gebruiken dezelfde technologie als airconditioners en koelkasten. Ze zijn erg efficiënt op het vlak van energie, want ze halen viervijfde van de benodigde energie uit de omgevingslucht, een hernieuwbare en niet-fossiele brandstof.

 

Reken een vermogen van 9 kW voor een zwembad van 25 kubieke meter, 18 kW voor 50 kubieke meter en 36 kW voor 100 kubieke meter. Van een warmtepomp kan je verschillende jaren genieten. Je betaalt weliswaar bij aankoop wat meer dan bij elektrische verwarming, maar die meerkost win je al na 2 jaar terug.

 

Warmtepompen kan je pas in werking stellen op het ogenblik dat de buitentemperatuur meer dan 10°C bedraagt. Warmtepompen met een debietsensor starten automatisch samen met de filterpomp, het zelfde geldt voor het stoppen.

 

Aangezien heel wat modellen zonder stekker geleverd worden, doe je best een beroep op een elektricien voor het leggen van een stopcontact en kabel.

 

Zwembadverwarming met elektrische verwarming

Een elektrische verwarming bevat een corrosiebestendig warmte-element vervaardigd uit titanium met een kracht gaande van 6 tot 9 kW. Hoe functioneert deze verwarming? Elektriciteit verwarmt de weerstand, die op zijn beurt water verwarmt dat langs de weerstand stroomt.

 

Het grote nadeel van dit type zwembadverwarming is het dure gebruik ervan. Voor een klein zwembad gaat dat nog enigszins, maar bij een groot zwembad kan je toch beter uitkijken naar een ander type zwembadverwarming.

 

Dit type elektrische verwarming kan je heel gemakkelijk zelf in je zwembad plaatsen, aangezien je het voor het waterbehandelingssysteem installeert. Voor een zo goed mogelijke werking heb je wel een waterbehandelingssysteem systeem nodig met genoeg druk.

 

Zwembadverwarming met centrale verwarmingsketel

De meeste populaire manier om zwembaden te verwarmen is met gas of stookolie in de vorm van een warmtewisselaar aangesloten op de verwarmingsketel van je woning. Het systeem bestaat uit twee trajecten: een hydraulisch traject voor warm water van de verwarmingsketel en een voor water van het zwembad dat op basis van tegenstroom opwarmt.

 

De reden waarom veel zwembadeigenaars voor een warmtewisselaar kiezen is de snelheid en efficiëntie waarmee deze het zwembadwater kan opwarmen. Het is ideaal voor occasionele zwemmers die niet elke dag verwarmd badwater nodig hebben: bijvoorbeeld als je enkel tijdens het weekend je zwembad wil verwarmen. Daartegenover staat wel een hoger kostenplaatje dan bij de andere soorten.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin