tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Zwembaden

Controleer de zuurgraad van zwembadwater

De waterbalans van zwembadwater moet in orde zijn. Daarom is het belangrijk dat je geregeld de pH- en TA-waarde van het zwembadwater controleert en aanpast indien nodig.

Testkits voor zwembadwater

Bij zwembaden en bubbelbaden is het belangrijk dat je het water geregeld test om de pH-waarde, de alkaliciteit en het kalkniveau vast te stellen. Bij de lokale zwembadhandel kan je testkits kopen waarmee je de waterbalans kan meten. Geeft het resultaat van zo’n test aan dat je de waterbalans moet aanpassen, dan kan je je bij de lokale zwembadhandel eveneens informeren over het de benodigde chemicaliën die de waterbalans herstellen.

 

pH-waarde of zuurheidsgraad

pH oftewel potentiaal hydrogenium is een maat voor de activiteit van waterstofionen. Het is meer bepaald een schaal die de zuurgraad en de alkaliciteit meet van een vloeistof of waterige oplossing.

 

De waterstofionenconcentratie wordt uitgedrukt in een getal tussen 0 en 14. Daarbij is 0 het sterkste zuur, 14 het sterkste alkali en 7 is pH-neutraal.

 

Enkele voorbeelden van pH-waarden:

  • Citroensap heeft pH2.
  • Azijn heeft pH3.
  • Tomatensap heeft pH 4.
  • Bloed heeft pH 7,4.
  • Zeewater heeft pH 8,5.
  • Zeepsop heeft pH 10,5.
  • Ammoniak heeft pH 11,5.

pH-waarde testen

Een zwembad moet heel licht alkalisch of basisch zijn met een pH tussen 7,2 en 7,4. Waarom?

 

In de eerste plaats wordt pH-waarde 7,2 à 7,4 voor zwembadbater aangeraden omdat chloor het beste werkt op dit niveau. Enerzijds is de zuiverende werking van chloor onvoldoende bij een lagere pH dan 7, anderzijds is chloor snel uitgewerkt bij een hogere pH dan 7,4. Bovendien is er in dat laatste geval ook sprake van kalkafzetting bij hard of middelhard water.

 

In de tweede plaats is ietwat licht basisch water aanbevolen omdat je dan het hoogste menselijke comfortniveau bereikt waarbij je niet te veel afwijkt van het pH-niveau van de menselijke huid. Zwembadwater met een pH-waarde hoger dan 7,4 tast de natuurlijke zuurlaag van de huid aan en veroorzaakt geïrriteerde ogen en slijmvliezen.

 

In de derde plaats kies je best voor deze pH-waarde omdat een te onevenwichtige pH-waarde je zwembad en installatie beschadigt. Zo zal een pH-waarde onder 7,0 de metalen onderdelen van je zwembad en het metselwerk aantasten. Een laag niveau kan ook leiden tot erosie van geverfde of betonnen oppervlaktes. Met een pH-waarde hoger dan 7,4 zal er dan weer algengroei ontstaan in je zwembad.

 

pH-waarde aanpassen

Blijkt na een test dat de pH-waarde van je zwembadwater niet ideaal is, dan moet je deze wat bijsturen. Om de pH aan te passen heb je een zuur zoals zoutzuur nodig als het water te basisch is of een alkali zoals zuiveringszout (sodiumbicarbonaat) of soda (sodiumcarbonaat) als het water te zuur is.

 

Totale alkaliniteit testen

Ook de totale alkaliniteit van het zwembadwater dien je aan testen te onderwerpen. Verwar de TA-waarde niet met de pH-waarde an sich, al speelt de totale alkaliniteit wel een rol bij de zuurheidsgraad. De TA-waarde verwijst namelijk naar de stabiliteit van de pH; de juiste totale alkaliniteit voorkomt plotse veranderingen in pH.

 

Totale alkaliniteit aanpassen

Het is belangrijk om wat minerale zouten, die alkalisch zijn, op te lossen in je zwembad om het pH-niveau te stabiliseren. Het aangewezen niveau bedraag 80 à 120 delen per miljoen en kan verhoogd worden door het toevoegen van zuiveringszout of natriumbicarbonaat.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin