tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Zwembaden

Kies je een ingebouwd zwembad voor je tuin?

Het mooiste zwembad voor je tuin is een ingebouwd zwembad, al moet je daarvoor wel een flink bedrag neertellen. Wij wegen de voor- en nadelen van dit type zwembad af en leggen je uit welke soorten ingebouwde zwembaden tot de mogelijkheden behoren.

Ingebouwde versus opzetbare zwembaden

Je wil een zwembad in de tuin, maar welk zwembad? Je moet weten dat er twee hoofdtypes zijn wat zwembaden betreft. Enerzijds kan je opteren voor een ingebouwd zwembad dat in de grond verwerkt wordt, anderzijds kan je kiezen voor een opzetbaar zwembad dat bovengronds geplaatst wordt.  

 

Waarom een opzetbaar zwembad kiezen?

Opzetbare zwembaden zijn economisch voordelig en gemakkelijk te plaatsen. Bovendien kan je een opzetbaar zwembad vaak met je meenemen als je verhuist.

 

Waarom een ingebouwd zwembad kiezen?

Een opzetbaar zwembad voor je tuin lijkt een gemakkelijkheidsoplossing te zijn, want op esthetisch vlak biedt een ingebouwd zwembad een veel bevredigender resultaat. Dat is trouwens niet het enige voordeel van ingebouwde zwembaden, al zijn er ook nadelen.

 

In wat volgt, overlopen we deze plus- en minpunten. 

 

Flexibel design bij ingebouwde zwembaden

Kies je voor een ingebouwd zwembad, dan heb je op het vlak van design veel meer flexibiliteit en vrijheid dan bij een opzetbaar zwembad. Je kan dit type zwembad op maat laten maken en dat zowel in de grootte als in het formaat naar keuze.

 

Hoge arbeidsintensiteit bij ingebouwde zwembaden

Een mooier resultaat vraagt wel wat meer tijd... In de eerste plaats omdat ingebouwde zwembaden een bouwvergunning vereisen waarop je toch ettelijke weken moet wachten. In de tweede plaats omdat ondergrondse zwembaden erg arbeidsintensief zijn. Er moeten graafwerken verricht worden en ook de plaatsing van het zwembad zelf vraagt meer tijd. Reken voor de aanleg van een ingebouwd zwembad een tijdsduur van 3 à 12 weken, afhankelijk van de grootte en de complexiteit van het project.

 

Hoog kostenplaatje van ingebouwde zwembaden

Voor een ingebouwd zwembad moet je flink wat geld neertellen. Er komt nu eenmaal meer maatwerk aan te pas en daarnaast zijn er de arbeidsuren die sterk oplopen. Een positieve noot: de laatste jaren zijn de prijzen van ingebouwde zwembaden wel gezakt. Bovendien hangt de kostprijs ook af van de materialen die je kiest en de graad van afwerking: hoe meer luxe op het vlak van uitvoering, hoe meer euro's je te voorschijn moet halen. 

 

Meerwaarde van ingebouwde zwembaden

Een ingebouwd zwembad mag dan wel de duurdere optie zijn, het voordeel is dat de input meer output oplevert. Met andere woorden, een ingebouwd zwembad rendeert op lange termijn. Een ingebouwd zwembad kan je tegenwoordig zien als investering op het vlak van waterpret. Ze kan een aanzienlijke stijging betekenen van de waarde van je huis. Afhankelijk van de ligging, de afwerking en het harmonieus geheel van de tuinarchitectuur kan dit type zwembad de verkoopsprijs van je huis flink doen stijgen.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin