Bacteriën in zwembadwater bestrijden
Zwembaden vormen een broedplaats voor bacteriën: microben of microscopische eencellige organismen die zich snel vermenigvuldigen en rotting en gisting kunnen veroorzaken.
Wat zijn de oorzaken van bacteriënvorming in zwembadwater?
De vorming van bacteriën kan je met andere woorden niet voorkomen in zwembadwater, je kan de microben wel bestrijden. Vanuit hygiënisch oogpunt is dat ook noodzakelijk want bacteriën kunnen ziektes veroorzaken gaande van relatief onschuldige neus-, keel- en oorinfecties tot ernstige ziektes zoals meningitis.
Er zijn vier manieren waarop je chloor kan toevoegen aan het zwembadwater: in korrelvorm, als tabletten, vloeibaar of via een toestel, een chlorinator genaamd. Met elke methode bekom je hetzelfde resultaat. Het enige wat je moet doen, is een manier kiezen die past bij jouw budget en levensstijl.
In wat volgt, overlopen we de verschillende vormen waarop je chloor kan toevoegen aan het zwembadwater:
De goedkoopste manier om chloor aan zwembadwater toe te voegen is in korrelvorm. Een nadeel is echter dat het manueel toegevoegd moet worden. De korrels zijn bovendien niet voor de volle honderd procent reactief, wat betekent dat ze reststoffen achterlaten in het water. Hoe goedkoper de chloorkorrels zijn, hoe meer restanten ze opleveren.
Chloortabletten lossen traag op in koud water en kunnen automatisch toegediend worden via een drijvende unit of een erosietoestel waarbij water over het tablet vloeit en chloor afslijt.
Liquide chloor is corrosief of bijtend vanwege zijn zuurtegraad van om en bij de 13.0. Als je voor deze substantie kiest, moet je er dus voorzichtig mee omgaan. De vloeistof is wel volledig oplosbaar en je kan hem automatisch toedienen aan het zwembadwater via een elektronisch systeem of een zoutchlorinator.
De meest populaire manier om chloor toe te dienen aan zwembadwater is met een zoutchlorinator. Deze machine verbindt men met de filterbuis en gebruikt zout en elektriciteit om te reageren met het zwembadwater om zo chloor te vormen. Sommige chlorinatoren zijn uitgerust met timers zodat ze automatisch het water filteren en chloreren. Chlorinatoren moeten geregeld zuiver gemaakt worden, al zijn er exemplaren die dat automatisch zelf doen. Af en toe zal je zout moeten toevoegen aan de chlorinator. Doorgaans mag je ervan uitgaan dat je jaarlijks 100 kilogram zout nodig hebt voor een zwembad gevuld met een inhoud van 50 000 liter water.