wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  een nieuwe woning kopen

Een akte opmaken bij de notaris

Een huis kan je pas echt het jouwe noemen als er ook een officiële akte bij de notaris is verleden. Maximaal vier maanden na de onderhandse overeenkomst zal je daarvoor samenkomen met de verkoper en de bankier bij de notaris. Op dat moment vereffen je ook het eindbedrag bij de verkoper en betaal je de aktekosten aan de notaris. De beste betalingswijze daarvoor is de gewaarborgde bankcheque. Die moet je op voorhand aanvragen bij je bank.

Waarom is een notariële akte nodig na onderhandse verkoopsovereenkomst?

Het verschil tussen een authentieke akte en een onderhandse akte of een compromis is dat bij een authentieke akte de notaris aanwezig is. Dankzij zijn waarmerk op de akte krijg je de zekerheid:

  • dat het document echt is;
  • dat het niet veranderd is;
  • dat de personen die in de akte staan vermeld de akte ook hebben gezien en ondertekend;
  • dat ook de datum echt is.

De akte verschaft dus rechtszekerheid en maakt ook een overschrijving mogelijk op het hypotheekkantoor. Die overschrijving is uiterst belangrijk, want pas daarna is de verkoop tegenstelbaar aan derden. Zolang de akte niet overgeschreven is, weten derden in principe niet van de eigendomsoverdracht af en zouden zij eventueel nog altijd beslag op het goed kunnen leggen. De notaris zal dus trachten om zo snel mogelijk de akte over te schrijven, zodat jij je in alle rust eigenaar kan noemen.

Wat zijn de taken van de notaris?

Vooraleer de notaris een authentieke akte kan opstellen, dient hij het één en ander te onderzoeken. Zowel de betrokken partijen als het onroerend goed worden onder de loep genomen. Zo zal hij de identiteit en het statuut van zowel de kopers als de verkopers nagaan. Ook zal hij het vastgoed onderzoeken door een stedenbouwkundig attest op te vragen. Hij zal nagaan of het bijvoorbeeld met een hypotheek is bezwaard en of er erfdienstbaarheden op rusten.

Eenmaal hij alle gegevens heeft, kan hij de akte opstellen en ze verlijden. Dat verlijden gaat heel officieel. De notaris leest de hele akte voor en legt ze uit. Eenmaal iedereen de akte heeft getekend en het geld is overgedragen, zal de notaris de akte laten registreren. Een origineel exemplaar zal ook aan alle partijen gegeven worden en de notaris zal er ook eentje bij zich bewaren.

Personaliseren

Hoewel heel veel wettelijk vastligt, zijn niet alle verkoopsaktes identiek. Met toestemming van beide partijen kunnen naar believen clausules worden weggelaten en bijgevoegd. Wat ook belangrijk is, is dat elke partij zijn eigen notaris mag aanstellen zonder meerkost. Als je een huis koopt en de verkoper heeft al een notaris aangewezen, dan kan jij zonder bijkomende kosten ook jouw notaris inzetten. De twee notarissen zullen het ereloon dan moeten delen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur