wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Huishouden en huisraad

Ontstof je stofkwast, tips voor een kraaknette plumeau

Met een plumeau of stofkwast kan je gemakkelijk meubels en voorwerpen afstoffen. Zelf vraagt dit huishoudelijk hulpmiddel echter ook geregeld om een poetsbeurt.

Ander materiaal, andere reinigingsvoorschriften

Een plumeau of stofkwast in de klassieke zin van het woord is een stoffer bestaande uit een steel waarvan het ene einde bezet is met veren. Aanvankelijk gebruikte men echte veren bij het vervaardigen van plumeaus: veren van kippen, kalkoenen, pauwen, struisvogels... kortom veren van vogels van diverse pluimage.

 

Vandaag de dag gebruikt men naast echte veren tal van synthetische materialen bij de fabricage van plumeaus. Plumeaus met echte veren vormen nog slechts een kleine greep uit het gamma aan stofkwasten. Daarnaast kan je kiezen uit plumeaus van namaakveren, microvezel, kunststof...

 

Of een plumeau nu van natuurlijke of kunststof materialen gemaakt is, feit is dat een plumeau bij het poetsen erg vuil wordt en na het afstoffen zelf om een poetsbeurt vraagt, wil je de volgende keer weer efficiënt en effectief kunnen stofvegen in huis. Al die verschillende substanties vragen om een eigen manier van schoonmaken...

 

In wat volgt, geven we reinigingsadvies voor plumeaus in diverse materialen.

 

Stofkwast met echte pluimen reinigen

Een plumeau met natuurlijke veren – doorgaans struisvogelveren vanwege hun kwaliteit – kan je na gebruik gemakkelijk wassen in een sopje: lauw water met een beetje allesreiniger. Na deze wasbeurt mag je niet vergeten om de stofkwast goed na te spoelen in zuiver water. Om te voorkomen dat hij slecht droogt en er muffe geurtjes ontstaan, raden we aan om een plumeau met echte veren te drogen met een haardroger.    

 

Stofkwast met kunststof pluimen reinigen

Gemakkelijker schoon te krijgen zijn veren van de plumeau die gemaakt zijn van synthetische materialen die met behulp van statische elektriciteit stofdeeltjes aantrekken en vasthouden. Om het stof uit dit type plumeau te krijgen volstaat het om deze buiten uit te kloppen, tegen een muur bijvoorbeeld. Let erop dat het voorwerp waartegen je de plumeau uitklopt zelf proper genoeg is, zo niet maak je de stofkwast alleen maar vuiler en stoffiger.

 

Als je de indruk hebt dat het synthetisch materiaal iet of wat van zijn aantrekkingskracht kwijt is, kan je met de kunststof veren enkele keren over een ingeschakeld tv-scherm wrijven. Hij zal het stof dan terug aantrekken én vasthouden.   

 

Stofkwast van microvezel reinigen

Een van de laatste nieuwe uitvindingen op het vlak van plumeaus is de stofkwast van microvezel, bestaande uit ultrafijn en erg licht synthetisch garen dat stof en vuil aantrekt. Dit type plumeau is erg gebruiksvriendelijk, zowel in gebruik als in onderhoud. Na gebruik kan je een stofkwast van microvezel namelijk in het wasmachine stoppen. Je mag hem wel niet wassen met wasverzachter, dan verliest hij zijn elektrostatische werking. Bovendien mag je microvezel niet in de droogkas drogen, omdat ook dan een deel van zijn werking verloren zou gaan. Controleer ten slotte altijd de instructies van de microvezelplumeau: sommige mogen slechts op 40° gewassen worden, andere zonder problemen op 90°.

 

Ben jij een huishoudprinses? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur