wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Huishouden en huisraad

Schimmel in huis: aanpak en reiniging

Je hebt schimmels aangetroffen in je woning? Hoe pak je het probleem dan best aan? Hoe verwijder je schimmel op een doeltreffend manier zodat het probleem niet opnieuw opduikt?

Oorzaak van schimmel aanpakken
Voor je begint te poetsen moet je eerst even stil blijven staan bij de oorzaak van de schimmel. Vocht speelt altijd een rol, maar waar komt het vandaan? Als je de vochtbron(nen) niet elimineert, zal de schimmel immers zeker terugkomen. Met de volgende tips maak je komaf met de schimmelplaag.  

Hoe weet je of je alle vochtproblemen effectief hebt aangepakt? In het algemeen geldt dat je het vochtgehalte van poreuze materialen zoals bouwplaten moet verminderen tot minder dan 15 procent. Dit kan je meten met een handbediende vochtigheidsmeter die een signaal geeft wanneer er vocht gedetecteerd wordt.

Om de relatieve luchtvochtigheid van de binnenlucht te meten bestaan er eveneens hygrometers. Idealiter geeft deze een relatieve luchtvochtigheid aan tussen 35 en 55 procent. Baseer je niet op één reeks waarden. De seizoenen en het verwarmen of koelen van de woning spelen een rol.

Als je eenmaal met vochtproblemen wordt geconfronteerd, dan kunnen die terugkomen. Systematische controle is dan aangewezen.

Schimmel zelf aanpakken?
Kan je schimmels zelf behandelen? Bij schimmels op grote schaal kan je best een professionele firma inhuren die gespecialiseerd is in dergelijke problemen. Hoe groter de aantasting, hoe groter het risico op blootstelling aan schimmelsporen tijdens het reinigingsproces. Bovendien is het mogelijk dat er uitgebreidere methodes nodig zijn om schade aan andere delen van het gebouw te voorkomen. Kleine oppervlakten die aangetast zijn door schimmels daarentegen kan je wel zelf trachten aan te pakken.

Aandachtspunten bij het verwijderen van schimmel
Het is ontzettend belangrijk dat je de schimmelsporen niet uiteendrijft. Droge en donzige groepjes schimmels zijn vaak bedekt met minieme sporen die zich gemakkelijk door de lucht bewegen. Als je droge schimmel verstoort, kan je een schimmelwolk produceren die zich verspreidt doorheen de rest van je woning. Daarom is het belangrijk dat je met 3 aspecten rekening houdt.

Bevochtigen voor het poetsen
Als je donzige schimmel wil verwijderen, maak de plek dan eerst nat: bevochtig het oppervlak lichtjes met water of ontsmettingsmiddel. Dit zal het aantal sporen dat zich verspreidt door de lucht, aanzienlijk verminderen.

Met schimmel aangetaste verwarmings-, ventilatie en airconditioning systemen
Als je vermoedt dat je verwarming, ventilatie of airco besmet is met schimmels, zet je het toestel beter niet aan. Zoniet riskeer je dat de schimmel doorheen het gebouw geblazen worden.

Plafondtegels
Bij schimmel op plafondtegels is de hoeveelheid schimmel meestal veel omvangrijker dan wat je op het eerste zicht kan zien. Daarom moet je beide zijden nat maken voor je de plafondtegel verwijdert. Verwijder altijd eerst een niet aangetaste tegel naast een aangetaste tegel. Stop de aangetaste tegels in een plastic zak die goed verzegeld kan worden. 

Stappenplan voor het verwijderen van schimmel

  • Trek een paar handschoenen aan en draag een kwaliteitsvol gezichtsmasker (N95 of beter) zodat je jezelf beschermt tegen schimmelsporen.
  • Bevochtig voorzichtig het oppervlak met water of ontsmettingsmiddel.
  • Kijk vervolgens naar het materiaal dat door schimmels aangetast is en pas de behandelingswijze daaraan aan.
  • Is het een poreus materiaal? Poreuze materialen zoals plafondtegels en gipsplaten zullen schimmels bevatten die diep doorgedrongen zijn in het oppervlak. Deze moet je dan ook weggooien. Bij gipsplaten wordt zelfs aangeraden om een onaangetaste rand van 15 centimeter rond de schimmelvlek eveneens te verwijderen.
  • Gaat het om een semiporeus materiaal? Semiporeuze materialen zoals hout en beton variëren wat het niveau van schimmeldoordringing betreft. Soms kan je ze reinigen, soms niet.
  • Is het een niet-poreus materiaal? Niet-poreuze materialen zijn doorgaans enkel aan de oppervlakte aangetast door schimmels waardoor ze gemakkelijk gereinigd kunnen worden.
  • Tapijt vormt een apart geval: een grondige reiniging kan onmogelijk zijn. Daarom is de gemakkelijkste oplossing het verwijderen en vervangen van het tapijt. Ook hierbij moet je de onaangetaste rand rond de schimmelvlek mee verwijderen. Ook bij met stof bedekte meubels is dit meestal het geval, al kan een behandeling met een zeer efficiënte stofzuiger met HEPA-filter eveneens een oplossing vormen.
  • Laat het oppervlak nu even drogen.
  • Reinig het oppervlak vervolgens met een gewoon reinigingsmiddel.
  • Verdwijnt de vlek niet zo gemakkelijk? Gebruik dan water met azijn of een ander schimmeldodend middel.
  • Lukt het nog niet? Hardnekkige schimmel verwijder je met een mix van 4 delen water en 1 deel chloor.

Nu zou het oppervlak schoon, droog en schimmelvrij moeten zijn!



© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur