wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verven in je woning

Stijlvol zwart

De mysterieuze kleur van de dood, droefheid, duisternis kan in principe geen kleur genoemd worden, maar voor het gemak doen we dit toch. Zwart wordt vaak vermeden in het interieur, maar in de juiste dosering en combinatie kan zwart een enorme meerwaarde bieden.

Effect
Het gebruik van zwart is tegelijk een spannende, uitdagende en moeilijke keuze. Het is niet de meest voor de hand liggende kleur om sfeer in je interieur te brengen. Zwart mag enkel in beperkte mate aangebracht worden. Het is een zuivere accentkleur die andere kleuren goed laat uitkomen. Verf dus niet je volledige muur in het zwart, maar kies voor bepaalde vlakken die dan bijvoorbeeld als achtergrond voor een aantal fotolijsten kan dienen.

Waar?
De sombere uitstraling van zwart beperkt de mogelijkheden. De slaapkamer, keuken, eetplaats of bureau krijgt al snel een heel benauwende en akelige sfeer met een overdaad aan zwart. In een volledig zwarte eetplaats zal je met weinig smaak en zin je maaltijd opeten. Met zwart kan je wel een unieke en stijlvolle loungesfeer oproepen, bijvoorbeeld in de woonkamer. Hou het echter subtiel en beperk je tot smaakvolle accenten. Denk dus steeds goed na over je keuze en de combinatie.

Tinten
In theorie heeft zwart maar één tint, een tint die geen licht reflecteert. In praktijk zien we echter dat zwart wél kan reflecteren en dat zwart wel schakeringen heeft. Kies je voor iets lichter, donkerder, mat of glanzend zwart of zwart met hinten van blauw en bruin, grote verschillen zal je niet meteen merken. Een reden te meer om zwarte tinten niet samen in één kamer te gebruiken, want veel zwart leidt tot een benauwend en beklemmend gevoel.

Combinaties
Als accentkleur is zwart mogelijk bij alle andere kleuren.

Wil je een badkamer als in een wellness spa, dan kan je zwarte natuursteen met donkere houtsoorten combineren.

Een samenspel van zwart en wit geeft je interieur een strakke, moderne, maar tevens ietwat koele uitstraling.

Probeer eens de deuren op een overloop zwart te verven, de deurposten wit en de muur in een beige of zacht gelige kleur en je zal verbaasd zijn over het resultaat.

Wil je zwart op je muren, kies dan niet voor grote oppervlakten, maar ga voor motiefjes. Behangpapier met zwarte motieven is daarvoor uitermate geschikt.

Ga voor een combinatie van zwarte en zilveren accessoires, afgewerkt met een fleurigere kleur. Een zwarte zetel, naast een lamp met zilveren voet en aubergine of purperen lampenkap getuigt van een verfijnde smaak.

Opletten
Zwart heeft een negatief imago. Het staat voor duisternis, spanning, angsten en alles wat het zonlicht niet kan verdragen. Een uitsluitend zwarte kamer kan bijgevolg wanhoop en verlies uitstralen.

 

Welke kleur ben jij? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur