wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verven in je woning

Kleuren mengen met de kleurencirkel

Kleuren mengen is niet meteen een talent waar iedereen mee gezegend is. Er zijn dan ook oneindig veel kleuren en tinten van kleuren en dat maakt het er niet eenvoudiger op. Gelukkig bestaan er ook bij kleuren theoretische raamwerken, waarbij de kleurencirkel van Johannes Itten de meest overzichtelijke oogt.

Kleurencirkel?
De techniek achter een kleurencirkel van Itten is in feite heel simpel. Je start centraal met de drie primaire kleuren geel, rood, blauw (dat zijn kleuren die niet door vermenging van andere kleuren bekomen kunnen worden). Dit is de basis en centrum van de cirkel. Rond het centrum met de primaire kleuren krijg je een band met de secundaire kleuren. Deze worden gevormd door een combinatie van twee primaire kleuren. Zo geeft rood en blauw paars, geel en rood oranje en een mix van blauw met geel geeft groen. De buitenste rand bevat de tertiaire kleuren. Wil je een tertiaire kleur bekomen, dan meng je een primaire kleur met een dichtbijliggende secundaire kleur. Turkoois is een tertiaire kleur en bestaat uit een mengeling van blauw en groen.

Kleuren mengen en combineren?
Kleuren combineren lijkt intu�tief, maar met behulp van de kleurencirkel kan je combinaties op een theoretisch onderbouwde manier maken. Contrasterende kleuren, kleuren die in harmonie met elkaar zijn en een evenwicht tussen drie kleuren zijn de meest courante mogelijkheden van de cirkel.
Een contrasterende combinatie bekom je door twee kleuren te nemen die recht tegenover elkaar staan op de cirkel. Contrast betekent natuurlijk dat er een groot verschil is tussen de twee kleuren en dit zorgt vaak voor een gewaagd samenspel. Combineren van de primaire kleuren zorgt voor de grootste contrasten, maar blauw en oranje geeft ook een pittig geheel.
De kleuren die in harmonie zijn met elkaar zijn diegene die dicht bij elkaar op de cirkel staan. Een combinatie geeft een rustgevend en subtiel resultaat, denk bijvoorbeeld aan hemelsblauw, marineblauw en blauwgrijs.
Een balans tussen drie kleuren vind je door in de cirkel een kleur te kiezen en vervolgens een gelijkbenige driehoek te trekken met dit kleur als vertrekpunt. Neem je geel als basis, dan kan je dat kleur combineren met paars en donkerblauw of met oranje en groen.

Algemeen geldt dat kleuren aan de linkerkant koude kleuren zijn (paars, blauw, groen) en deze aan de rechterkant warme (rood, geel, oranje). Houd hier rekening mee als je bepaalde effecten voor ogen hebt.

Zwart-wit?
Zwart en wit zijn twee moeilijke gevallen. Beide kan je niet terugvinden op de kleurencirkel van Itten en men heeft het soms over �onkleuren�. Desalniettemin kan je prachtige combinaties maken met zwart of wit. Een witte muur in een vertrek kan een heus rustpunt zijn naast andere kleuren. Zwart kan op zijn beurt zorgen dat de nabijliggende kleur mooi uitkomt en is prachtig als accentkleur.

 

Kan jij goed kleuren mengen of ben je een kleurenkluns? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur