wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  vlekkengids
vlekkengids
verwijder +100 vlekkenmakers
start je zoekopdracht alle vlekkenmakers alle materialen
Textiel met een vlek van Bessensap
Net als andere vruchtensappen is een bessensapvlek na de eerste wasbeurt meestal verdwenen. Bij grote vlekken kan je wat vlekkenzout aan het wasmiddel toevoegen. Voor het wassen kan je de vlek eventueel behandelen met warme alcohol, citroensap, azijn, zout of het sap van witte bessen.

meer vlekken van Bessensap >
Textiel met een vlek van Bier
Vlekken van pils of witbier verwijder je gewoon met lauw water. Vlekken van donker bier laat je eerst een poosje weken. De donkere kleur wordt veroorzaakt door suikers en deze lossen op in het water. Oude biervlekken op je kleren verdwijnen als je ze voor het wassen inwrijft met warme, verdunde azijn. Je kan ze ook eerst met wat glycerine inweken. De vlek is dan vaak na de eerste wasbeurt verdwenen.

meer vlekken van Bier >
Textiel met een vlek van Bloed
Om bloeddvlekken te verwijderen mag je nooit heet water gebruiken. Dit bevordert immers het stollingsproces van het bloed en fixeert de vlek. Altijd meteen met koud water uitspoelen. Je kan de vlek laten inweken in een papje van zout en koud water of in witte huishoudazijn. Daarna voorzichtig wegdeppen. Bij oude vlekken doet lauwe verdunde ammoniak wonderen, maar ook melk is een handig middeltje. Even goed inwrijven en dan in de wasmachine.

meer vlekken van Bloed >
Textiel met een vlek van Braaksel
Braakselvlekken op kleding worden het best zo snel mogelijk uitgespoeld met koud water. Vervolgens dep je de vlek met een mengsel van water, fijnwasmiddel en een eetlepel azijn. Daarna kan je de vlek wassen.

meer vlekken van Braaksel >
Textiel met een vlek van Chocolade
Krab een chocoladevlek eerst los met een mes. Vermeng vervolgens alcohol of glycerine met eigeel en laat het kort op de chocoladevlek inwerken. Daarna kan je de stof in een warm sopje wassen. Een andere manier is om de chocolade in (volle) melk te weken. Daarna wassen zoals gewoonlijk.

meer vlekken van Chocolade >
Textiel met een vlek van Fruit
Een fruitvlek op je kleren is meestal geen al te groot probleem. Bestrooi de vlek voor het wassen met vlekkenzout. Laat dit een nacht intrekken. Als de resten dan nog zichtbaar zijn, dep je wat warme alcohol, azijn of citroensap op de vlek. Oude fruitvlekken op je kleren kan je het best verwijderen na een bad van een paar uur in karnemelk, waaraan een scheutje citroensap is toegevoegd. Bij tere weefsels zijn ammoniak en zeepspiritus bijzonder effectief. Gebruik nooit zeep om fruitvlekken te verwijderen. Er kunnen immers donkere, blauwachtige kringen ontstaan.

meer vlekken van Fruit >
Textiel met een vlek van Gras
Hardnekkige grasvlekken behandel je zo snel mogelijk. Dep de vlek met alcohol, verdunde ammoniak, chloor of citroensap. Nooit water gebruiken. Was daarna zo warm mogelijk. Oude grasvlekken week je eerst in zure melk en spoel je daarna uit met verse melk.

meer vlekken van Gras >
Textiel met een vlek van Honing
Als dit natuurproduct je favoriete kledingsstuk ontsiert, gebruik dan eerst warm water. Daarna behandel je de zoete brij best meteen met wat vloeibaar wasmiddel.

meer vlekken van Honing >
Textiel met een vlek van Roomijs
Zijn je kleren besmeurd met ijs? Dan was je ze best in een warm zeepsopje. Indien nodig een nacht laten staan in een inweekmiddel en nabehandelen met alcohol.

meer vlekken van Roomijs >
Textiel met een vlek van Kauwgom
Stop het kledingsstuk met de kauwgom enkele uren in de diepvries. Daarna kan je de hard geworden kauwgom er gemakkelijk afkrabben. Indien nodig kan de vlek nabehandeld worden met alcohol.

meer vlekken van Kauwgom >
Textiel met een vlek van Lijm
Verwijder eerst de lijm aan de oppervlakte van het kledingstuk. Dat kan je doen door de lijm hard te laten worden in een plastic zak in de diepvries. De harde lijm kan je dan gewoon verwijderen. Je kan de lijmvlekken ook verwijderen door ze te laten weken in een lauw zeepsopje of in warm azijnwater. Wrijf de stof over elkaar. Vervolgens was je het kledingsstuk zoals je gewend bent. Om de laatste restjes te verwijderen kan je nagellakremover of aceton gebruiken. Was het kledingstuk daarna zoals je het gewend bent. Test het effect van deze techniek eerst op een onopvallend plekje van het kledingstuk. Dep voorzichtjes bij wol en zijde. Wrijven zou de stof kunnen beschadigen.

meer vlekken van Lijm >
Textiel met een vlek van Modder
Met een zachte borstel kan je modder uit je kleren krijgen. Om de vlekken nog gemakkelijker te laten verdwijnen, maak je de borstel eerst nat met een beetje water of wasbenzine.

meer vlekken van Modder >
Textiel met een vlek van Nagellak
Lak op een kledingstuk kan je het beste verwijderen met warme spiritus of aceton. Gebruik echter geen aceton voor tere en synthetische weefsels. Deze kan je beter deppen met wat spiritus.

meer vlekken van Nagellak >
Textiel met een vlek van Smeerolie
Als je een olievlek wil verwijderen kan je het best zorgen voor een absorberende ondergrond. Behandel de vlek vervolgens met alcohol of white spirit. Werk altijd van de buitenrand van de vlek naar binnen toe. Herhaal deze werkwijze tot er geen olie meer in de absorberende laag terecht komt. Breng vervolgens vloeibaar wasmiddel en water aan, en dep de vlek voorzichtig met een kwastje. Daarna moet je de stof goed uitspoelen en het stuk met een gewoon wasmiddel in de machine wassen.

meer vlekken van Smeerolie >
Textiel met een vlek van Parfum
Parfumvlekken op textiel dep je weg met watten gedrenkt in pure alcohol.

meer vlekken van Parfum >
Textiel met een vlek van Petroleum
Petroleumvlekken zijn hardnekkig. Met een strijkijzer en vloeipapier strijk je de vlek weg.

meer vlekken van Petroleum >
Textiel met een vlek van Rode wijn
Wordt je getrakteerd op een wijnvlek op je kleding, leg dan meteen een vochtige handdoek op de vlek. Niet wrijven of deppen. vervolgens kan je de vlek verwijderen met witte wijn, sherry of heldere alcohol. Het beste middel blijft zout. Strooi zo snel mogelijk zout over de vlek zodat het vocht wordt opgeslorpt. Voordat je de wasmachine aanzet, is het goed om een druppel citroensap op de vlek aan te brengen. Verdwijnt de vlek niet, leg de stof dan voor de volgende wasbeurt een nacht lang in karnemelk of gekookte melk. Blijkt dit niet effectief? Probeer de vlek dan te verwijderen met glycerinezeep.

meer vlekken van Rode wijn >
Textiel met een vlek van Roest
Roestvlekken kan je het best verwijderen door er zout op te strooien en te besprenkelen met citroensap of azijn. Laat een half uurtje inwerken en was het kledingstuk zoals gewoonlijk.

meer vlekken van Roest >
Textiel met een vlek van Sinaasappel
Sinaasappelvlekken worden net als perzikvlekken behandeld. Week de sporen van de citrusvruchten eerst in met glycerine en was het kledingsstuk een dag later. Het is mogelijk dat deze behandelwijze een paar keer moet herhaald worden.

meer vlekken van Sinaasappel >
Textiel met een vlek van Spinazie
Als je een spinazievlek op je kleren hebt, dan kan je deze het best verwijderen met een stukje rauwe aardappel. Was ze vervolgens uit in een lauw sopje.

meer vlekken van Spinazie >
Textiel met een vlek van Suiker
Suikervlekken zijn makkelijk weg te krijgen als je er snel bij bent. Met warm water lost de kleverige troep snel op. Oudere vlekken verdwijnen in een mengsel van ammoniak en glycerine. Bij gekleurde suikervlekken is het aangeraden om citroenwater te gebruiken.

meer vlekken van Suiker >
Textiel met een vlek van Schimmel
Schimmelvlekjes krijg je weg door ze aan te stippen met een wattenstokje gedrenkt in brandspiritus voor je het kledingstuk in de wasmachine stopt. Ernstige schimmelvlekken verdwijnen door je kleren te wassen met een bleekmiddelhoudend wasmiddel. Was op de maximale temperatuur zoals toegestaan is op het waslabel van het kledingstuk. Krijg je de vlekken er met het wassen niet uit, laat het stuk dan chemisch reinigen.

meer vlekken van Schimmel >
Textiel met een vlek van Teer
De eerste stap om een teervlek weg te krijgen is door ze in te wrijven met boter. Na het inweken, kunnen de ergste sporen al voorzichtig afgeschraapt worden. Behandel de vlek vervolgens met wat alcohol of terpentijn. Leg er een dikke laag keukenpapier onder. Op die manier kunnen de resten geabsorbeerd worden. Een andere methode is om de vlek tussen sterk absorberend vloeipapier te leggen en erover te gaan met een strijkijzer.

meer vlekken van Teer >
Textiel met een vlek van Thee
Een theevlek kan je best meteen behandelen. Span het bevlekte gedeelte over een kom met behulp van een elastiek en giet heet water over de vlek. Ook met citroensap kan je theevlekken verwijderen. Nadien wassen zoals gewoonlijk. Oudere theevlekken zijn lastig te verwijderen. Ongekleurd textiel kan je behandelen met ammoniak, daarna met azijn. Als dat niet lukt kan je ze voorzichtig wegbleken met verdund bleekwater (10%).

meer vlekken van Thee >
Textiel met een vlek van Tomaat
Dep de vlek snel af met koud water en druppel er vervolgens citroensap op. Laat intrekken en spoel daarna uit. Was het kledingsstuk tot slot zoals je gewoon bent. Als het vriest kan je het kledingstuk buiten laten drogen. Door de koude en de vorst zal de vlek verdwijnen.

meer vlekken van Tomaat >
Textiel met een vlek van Urine
Spoel de vlek eerst met koud water, voorbehandelen met een vloeibaar wasmiddel of laten weken in een oplossing van water en waspoeder. Was het kledingsstuk vervolgens op de maximaal toegestane temperatuur. Let op ! Laat wol en zijde nooit te lang weken.

meer vlekken van Urine >
Textiel met een vlek van Verf
Vlekken van verf op oliebasis ga je te lijf met wasbenzine of white spirit.

meer vlekken van Verf >
Textiel met een vlek van Witte wijn
Een vlek van witte wijn moet zo snel mogelijk worden aangepakt. Strooi royaal zout over de vlek, net als bij rode wijn, om het vocht beter te absorberen. Spoel de vlek daarna uit met warm water.

meer vlekken van Witte wijn >
Textiel met een vlek van Kaarsvet
Kaarsvet op je tafellinnen kan je best verwijderen door er een papieren zakdoekje op te leggen dat vier maal gevouwen is. Vervolgens kan je er een warme strijkbout opzetten. Herhaal dit indien nodig met een vers zakdoekje.

meer vlekken van Kaarsvet >
Textiel met een vlek van Ketchup
Vlekken van tomatenketchup kan je wegkrijgen als je het kledingstuk zo snel mogelijk uitspoelt in een handwarm sopje of in handwarm water met een scheutje ammoniak. Als de vlek niet helemaal verdwijnt, kan je ze indeppen met huishoudzeep of fijnwasmiddel. Vervolgens was je de stof nogmaals volgens de wasvoorschriften.

meer vlekken van Ketchup >
Textiel met een vlek van Vernis
Leg onder en boven de vlek absorberend papier. Strijk erover met een warm strijkijzer. Verplaats ze naar een schoon gedeelte van het papier en herhaal die bewerking tot de vlek letterlijk weggesmolten is. De vlek deppen met terpentijn , wasbenzine of spiritus en daarna uitwassen in een warm zeepsopje geeft ook goede resultaten.

meer vlekken van Vernis >
Textiel met een vlek van Mosterd
Mosterdvlekken verdwijnen als je de vlek met wat azijn dept en de stof in lauw water uitspoelt. Hardnekkige vlekken kan je bewerken met een mengsel van ammoniak en waterstofperoxide. Is de vlek nog steeds niet verdwenen, dan kan je het linnen in de zon hangen.

meer vlekken van Mosterd >
Textiel met een vlek van Rode biet
Verwijder de rode kleurstof eerst zo veel mogelijk met water. Daarna deppen met alcohol. Witte stof kan je nabehandelen met waterstofperoxide. Een andere methode is de vlek gedurende enkele minuten in witte azijn te leggen en daarna te wassen zoals gewoonlijk.

meer vlekken van Rode biet >
Textiel met een vlek van Inkt
Laat de vlek weken in volle melk. Knijp de vlek uit en herhaal zo vaak als nodig. Was het kledingstuk daarna zoals gewoonlijk. Je kan inktvlekken ook verwijderen met een papje van citroensap en zout of met alcohol.

meer vlekken van Inkt >
Textiel met een vlek van Rode vruchten
Behandel een vlek van rode vruchten eerst met een lauw sopje. Gebruik bij tere weefsels ook wat pure alcohol. Op een verse vlek kan je best zo snel mogelijk wat water gieten dat je eerst hebt laten koken.

meer vlekken van Rode vruchten >
Textiel met een vlek van Aalbes
Doe zo snel mogelijk citroensap op de vlek. Spoel daarna goed uit in lauw water.

meer vlekken van Aalbes >
Textiel met een vlek van Aardbeien
Behandel vlekken van aardbeien onmiddellijk met citroensap.

meer vlekken van Aardbeien >
Textiel met een vlek van Appelsap
Als je er snel bij bent kan je een verse vlek makkelijk uitwassen met koud water. Zoniet ontstaat een bruine vlek. Op ongekleurde stoffen kan je bleekwater gebruiken om de vlek te verwijderen. Goed uitspoelen na de behandeling. Wol, zijde en gekleurde stoffen kan je behandelen met vers citroensap. Spoel het citroensap meteen uit en was het kledingstuk zoals gewoonlijk.

meer vlekken van Appelsap >
Textiel met een vlek van Lippenstift
Om lippenstiftvlekken te verwijderen op een wit hemd of blouse volstaat het om een beetje haarlak op de vlek te spuiten. Wacht enkele ogenblikken. Veeg de vlek vervolgens weg met een vochtig doekje. Je kan de vlek ook behandelen met alcohol of white spirit.

meer vlekken van Lippenstift >
Textiel met een vlek van Bosbessen
Vlekken van bosbessen kan je verwijderen door ze te laten weken in karnemelk of citroensap. Spoel de vlek vervolgens uit, eerst met koud, vervolgens met warm water.

meer vlekken van Bosbessen >
Textiel met een vlek van Cement
Cementvlekken kan je meestal verwijderen met water en zeep. Indien dit niet lukt gebruik je witte azijn.

meer vlekken van Cement >
Textiel met een vlek van Cola
Colavlekken kan je verwijderen met een warm sopje. Hardnekkige vlekken besprenkel je met wat citroensap. Op oude vlekken breng je eerst wat fijnwasmiddel aan alvorens ze in de machine te wassen.

meer vlekken van Cola >
Textiel met een vlek van Eiwit
Eiwitvlekken behandel je nooit met warm water! Neem de vlek meteen af met koud water. Ook als de vlek al verhard is, dan week je de vlek een paar uur in koud water. Vervolgens wassen zoals gewoonlijk.

meer vlekken van Eiwit >
Textiel met een vlek van Zweet
Zweet tast niet alleen de kleur aan van de stof waarmee het in aanraking komt, maar ook de stof zelf. Het is dus belangrijk kledij met transpiratievlekken niet te laten liggen. Voor het wassen kan je de oksels van kleren met zweetkringen best even laten weken in lauw water met wat ammoniak of blanke azijn. Een paar druppels op een liter water volstaan. Bij witte kleding kan je wat vaatglansspoelmiddel op de vlekken wrijven en even laten intrekken. Wrijf de stof daarna goed in met fijnwasmiddel of ossengalzeep. Was het kledingstuk in de machine en gebruik ook voor het spoelen een half kopje azijn in plaats van wasverzachter. De vlekken verdwijnen en alles ruikt weer fris. Gele zweetvlekken onder de oksels zijn vaak het gevolg van een reactie van de huid op geurstoffen in de deodorant. Het is dan ook beter een ongeparfumeerde deo te gebruiken.

meer vlekken van Zweet >
Textiel met een vlek van Jodium
Jodiumvlekken kan je verwijderen met een wit vitamine C-tabletje. Maak het tablet vochtig onder de kraan en smeer er de vlek mee in. Je ziet de vlek zo oplossen. De vlekken verdwijnen eveneens als je ze boven de hete waterdamp houdt, bijvoorbeeld boven een kokende fluitketel.

meer vlekken van Jodium >
Textiel met een vlek van Jus
Jusvlekken bestrooi je royaal met talkpoeder. Vervolgens spoel je de vlek weg in lauw water met een scheut ammoniak. Tot slot wassen volgens de voorschriften.

meer vlekken van Jus >
Textiel met een vlek van Stuifmeel
Stuifmeel is eenvoudig te verwijderen door een stukje plakband op de vlek te plakken en het stuifmeel eraf te trekken. Herhalen indien nodig. Vervolgens in koud water wassen. Als je het gewassen kledingstuk vervolgens nat in de zon hangt verdwijnt de gele vlek.

meer vlekken van Stuifmeel >
Textiel met een vlek van Schoenpoets
Schoensmeervlekken op kleding kan je verwijderen met een beetje alcohol.

meer vlekken van Schoenpoets >
Textiel met een vlek van Balpen
Balpenvlekken verwijder je uit kleding met wat alcohol, wasbenzine of (verwarmd)citroensap. Als je de vlek vervolgens op de gebruikelijke manier wast is de vlek verdwenen.

meer vlekken van Balpen >
Textiel met een vlek van Advocaat
Schraap zo veel mogelijk advocaat weg. Probeer de vlek eerst te verwijderen met een lauwwarm sopje van een neutraal wasmiddel. Vlekresten dep je weg met wasbenzine of alcohol.

meer vlekken van Advocaat >
Textiel met een vlek van Zonnecrème
Vlekken van zonnecrème verwijder je door ze te deppen met wasbenzine. Spoel daarna goed uit en was ze in een sopje.

meer vlekken van Zonnecrème >
Textiel met een vlek van Ananas
Doe meteen water op de vlek en was daarna uit met ossegalzeep.

meer vlekken van Ananas >
Textiel met een vlek van Avocado
Laat het kledingstuk weken in een wasmiddel op basis van eiwitsplitsende enzymen, zoals Biotex. Daarna wassen zoals gewoonlijk.

meer vlekken van Avocado >
Textiel met een vlek van Banaan
Eerst uitspoelen met koud water. Vervolgens insmeren met een lauw wasmiddelpapje. Niet insmeren met zeep, want dit geeft bruine vlekken. Laat het papje inwerken en was daarna volgens de voorschriften.

meer vlekken van Banaan >
Textiel met een vlek van Beits
Behandel de vlek meteen met water en ammoniak.

meer vlekken van Beits >
Textiel met een vlek van Cacao
Cacaovlekken meteen uitspoelen met koud water. Resterende vlekken bewerken met ossagalzeep.

meer vlekken van Cacao >
Textiel met een vlek van Cognac
Dep de vlek met wat verwarmde, pure alcohol.

meer vlekken van Cognac >
Textiel met een vlek van Correctievloeistof
Dep de vlek met wasbenzine of aceton. Vervolgens goed uitspoelen en wassen zoals gewoonlijk.

meer vlekken van Correctievloeistof >
Textiel met een vlek van Dagcrème
Schraap eerst zo veel mogelijk van de dagcrème weg. Niet aandrukken om indringen te vermijden. Behandel de stof voor met wasbenzine en was ze daarna zoals gewoonlijk.

meer vlekken van Dagcrème >
Textiel met een vlek van Deodorant
Witte vlekken van deodorant op je kleren krijg je door de deo niet lang genoeg te laten drogen voor je je kleren aantrekt. Ze verdwijnen wel makkelijk in de gewone was.

meer vlekken van Deodorant >
Textiel met een vlek van Ei
Bestrooi de eivlek met zout en laat opdrogen. De opgedroogde vlek kan je vervolgens wegborstelen en deppen met koud water. Is de eivlek nog niet helemaal verdwenen dan gebruik je verdunde ammoniak of white spirit. Doe dit liefst buiten of in een goed verluchte ruimte.

meer vlekken van Ei >
Textiel met een vlek van Eigeel
Vlekken van eigeel zijn makkelijk te verwijderen met een lauwwarm sopje. Eventueel week je de vlek in fijnwasmiddel en was je de stof volgens de wasvoorschriften.

meer vlekken van Eigeel >
Textiel met een vlek van Mayonaise
Schraap eerst de mayonaise weg. Niet te hard op de stof drukken om indringen te vermijden. Vervolgens deppen met wasbenzine of glycerine en wassen volgens de voorschriften.

meer vlekken van Mayonaise >
Textiel met een vlek van Viltstift
Vlekken van viltstift op alcoholbasis dep je best eerst met brandspiritus voor je het kledingstuk in de wasmachine stopt.

meer vlekken van Viltstift >
Textiel met een vlek van Haarverf
Bespuit een vlek van haarverf onmiddellijk met haarlak. De vlek is nu makkelijk uitwasbaar.

meer vlekken van Haarverf >
Textiel met een vlek van Houtskool
Probeer eerst zo veel mogelijk houtskool te verwijderen door te blazen en te schudden. Niet wrijven om te voorkomen dat de vlek zich vastzet. Een laagje aardappelmeel neemt het houtskool op waardoor het makkelijker te verwijderen is. Spoel vervolgens uit in een lauw sopje.

meer vlekken van Houtskool >
Textiel met een vlek van Curry
Om de gele kleurstof te verwijderen spoel je het kledingstuk eerst uit met lauw water. Behandel de vlek vervolgens met glycerine en laat minstens 1 uur intrekken. Opnieuw spoelen en herhalen indien nodig. Vervolgens wassen zoals gewoonlijk.

meer vlekken van Curry >
Textiel met een vlek van Koffie
Koffievlekken behandel je met een lauw sopje. Voor oudere vlekken voeg je een snuifje zout toe. Daarna doe je wat eigeel en glycerine op de vlek. laat een half uur inweken. Spoel tenslotte goed uit.

meer vlekken van Koffie >
Textiel met een vlek van Kersen
Behandel een kersenvlek eerst met een lauw sopje. Vervolgens deppen met water en ammoniak of met zuivere alcohol.

meer vlekken van Kersen >
Textiel met een vlek van Mascara
Mascaravlekken dep je weg met een lauw sopje van zachte zeep. Vervolgens wassen volgens de wasvoorschriften.

meer vlekken van Mascara >
Textiel met een vlek van Perzik
Perzikvlekken zijn erg hardnekkig. Om ze te verwijderen smeer je de vlek in met glycerine, goed laten intrekken en vervolgens wassen zoals gewoonlijk.

meer vlekken van Perzik >
Textiel met een vlek van Sojasaus
Spoel de vlek zo snel mogelijk uit met koud water. Vervolgens laten weken in een voorwasmiddel en wassen volgens de wasvoorschriften.

meer vlekken van Sojasaus >
Textiel met een vlek van Tomatensaus
Vlekken van tomatensaus kan je wegkrijgen als je het kledingstuk zo snel mogelijk uitspoelt in een lauw sopje of in lauw water met een scheutje ammoniak. Als de vlek niet helemaal verdwijnt, kan je ze indeppen met huishoudzeep of fijnwasmiddel. Vervolgens was je de stof nogmaals volgens de wasvoorschriften.

meer vlekken van Tomatensaus >
Textiel met een vlek van Tomatensap
Vlekken van tomatensap kan je wegkrijgen als je het kledingstuk zo snel mogelijk uitspoelt in een lauw sopje of in lauw water met een scheutje ammoniak. Als de vlek niet helemaal verdwijnt, kan je ze indeppen met huishoudzeep of fijnwasmiddel. Vervolgens was je de stof nogmaals volgens de wasvoorschriften.

meer vlekken van Tomatensap >
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur