wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wassen & Strijken

Keurig gesteven hemden

Bij feesten en belangrijke gelegenheden kan je het stijfsel uit de kast halen voor de hemden van manlief. Wij leggen je uit welke soorten stijfsel er zijn en hoe je ze moet gebruiken. Daarnaast wijzen we ook op appret, een lichte behandeling die bescherming en stevigheid biedt.

Waarom stijven?
Als je hemden stijft, krijgt de stof zijn stevigheid terug. Vooral bij katoenen en linnen hemden is dit aangewezen. Daarnaast vormt het stijfsel een beschermende en vuilafstotende laag.

Stijfsel kan je zowel tijdens het wassen als bij het strijken gebruiken.

Tijdens het wassen
Bepaalde stijfsels moet je toevoegen tijdens het wassen of tijdens de laatste spoelbeurt. Lees steeds de instructies op de verpakking. In het algemeen geldt:

  • Stijfsel in vloeibare vorm is gebruiksklaar.
  • Stijfsel in poedervorm moet je mengen met water. Laat het even rusten. Hoe dikker het papje, hoe meer gesteven de kleren. Je kan kiezen voor gekookt of koud stijfsel.

Stop niet te veel hemden in de wasmachine: een vijf- ŗ zestal volstaan.

Tijdens het strijken
Ook bij het strijken kan je stijfsel gebruiken, maar het resultaat is dan wel minder dan tijdens het wassen.

Met een spuitbus vernevel je stijfsel op je hemd onmiddellijk voor het strijken. Laat het strijkijzer niet te heet worden, dan schilfert het stijfsel af. Spuitbussen gebruikt men eerder voor kleine stukken of bepaalde delen.

Gebruik rauw stijfsel voor een sterker effect. Lees de instructies. Meestal moet je het stijfsel breken in koud water, waarna je kan stijven en strijken.

Niet te stijf met appret
Kleding in de winkel is voorbehandeld met appret. Dit beschermt de stof en geeft stevigheid. Na veelvuldig dragen, wassen en dergelijke verdwijnt het appret geleidelijk. Je kan je kleding zelf opnieuw behandelen met  een appretspray. Bespuit ze voor het strijken. Ook hierbij geldt niet te heet strijken.

Natuurlijk kan je ook andere kledingstukken stijven, zoals een uniform of keukenschort. De werkwijze is dezelfde.

 

Ben jij een huishoudprinses? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur