wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Woonkamer onderhouden

Hoe poets je meubels van gelamineerd hout of lijmhout?

Iedereen heeft wel een of meerdere meubels vervaardigd uit gelamineerd hout in huis. Dit lijmhout is nu eenmaal een stuk goedkoper dan massief hout. Lijmhout poetsen doe je zo.

Meubels met meerdere houtlagen
In tegenstelling tot massief hout bestaat gelamineerd hout uit meerdere lagen hout die op elkaar worden geplaatst en verlijmd. Lamellen of dunne, houten planken lijmt men parallel met de vezelrichting van het hout aan en op elkaar. Daarom wordt het ook wel lijmhout genoemd. 

Voordelen van lijmhout
Gelamineerd hout heeft diverse voordelen ten opzichte van massief hout:

  • Lijmhout heeft een homogenere structuur dan massief hout.
  • Omdat men onvolkomenheden in het hout op voorhand verwijdert, kent gelamineerd hout een houtkwaliteit die beter en constanter is. Men spreekt dan van geüpgraded hout.
  • Je kan het gemakkelijker bewerken dan massief hout.
  • Gelamineerd hout is brandveilig in die zin dat het een lage gemiddelde inbrandsnelheid kent en geen plotse, onvoorziene reacties vertoont wanneer er sprake is van grote hitte vanwege brand.
  • Lijmhout kent geen beperkingen op het vlak van afmetingen, iets waar je met massief hout wel mee geconfronteerd wordt aangezien in groei beperkte bomen het hout leveren. Met gelamineerd hout kan je grotere afstanden en diktes verwezenlijken omdat kleinere delen verlijmd en gevingerlast worden.
  • Lijmhout wordt aangeboden in diverse sterkteklassen: bijvoorbeeld GL 24 versus GL32.
  • Vergeleken met massief hout is lijmhout beter bestand tegen krimpen, barsten en kromtrekken.
  • Een constructie met gelamineerd hout is heel wat lichter dan een met massief hout.

Gelamineerd hout reinigen
Lijmhout kan je gemakkelijk poetsen. Het enige wat je nodig hebt, zijn twee doeken, lauwwarm water en mild schoonmaakmiddel. Je neemt het meubelstuk eerst af met een vochtige doek met een beetje detergent, daarna droog je het met een droge doek.

Gelamineerd hout bewerken
Betreft het onbehandeld lijmhout, dan kan je dat zelf verder afwerken. Je kan daarbij gebruik maken van olie, lazuur of was. Zo bekom je een oppervlak dat slijtvaster is en je kan een persoonlijke toets geven aan het meubelstuk.

Vlekken op gelamineerd hout verwijderen
Bespeur je vlekken op meubelstukken van lijmhout? Wrijf dan met een vlakgom of fijn schuurpapier over de vlek.

 

Ben jij een huishoudprinses? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur