Geen verschil gevonden in medische studies
We hebben om te beginnen geen enkele studie gevonden die medisch kan aantonen dat er verschillen op alcoholintoxicatie zijn door de volgorde van drinken te wijzigen. De studies die wij inzagen gaven geen enkel verschil aan. De opname van ethanol in het bloed blijft op gelijk welke manier het zelfde dus er is zeker geen verschil op het einde van de rit als je naar de promille kijkt in het bloed.
Snellere opname bij sterke dranken
Daar elke drank zijn eigen glas heeft is het alcoholgehalte per drank bijna altijd gelijk. Het enige verschil ligt hem in de concentratie van alcohol in de dranken. Hoe hoger het percentage alcohol in een drankje hoe vlotter het lichaam deze alcohol ( ethanol ) kan opnemen in het bloed via de darmen.
Uitleg 1: Goede zaken! Slechte zaken!
Vroeger was er een groot prijsverschil tussen bier en wijn. Dronk men wijn dan had men goede zaken gedaan, deed men slechte zaken dan dronk men bier. Dus de uitleg voor het gezegde is: beter goede zaken doen dan slechte zaken.
Uitleg 2: Middeleeuwen en kwaliteit van het water
Een andere uitleg die we gevonden hebben is afkomstig uit de middeleeuwen. In die donkere tijden was de kwaliteit van het water zo slecht, dat men overging tot het drinken van alcoholische dranken. Bier was algemeen verkrijgbaar en goedkoop dus kon iedereen, ook de armsten, bier drinken. De rijke burgerij daarentegen kon het zich veroorloven om wijn te drinken.
Slotconclusie over het mengen van bier en wijn
Op de avond dat je bier en wijn samen drinkt, speelt het dus geen rol of je start met wijn of met bier. Er is geen enkel verschil vast te stellen: noch op je alcoholpercentage de avond zelf noch aan de kater die de dag erna kan volgen. Het gezegde is duidelijk een levenswijsheid: Als je weet wat het is om geld te hebben is het dubbel zo moeilijk om zonder te zitten. En als je weet wat is om arm te zijn, kan je dubbel genieten van je rijkdom.
Als je dus van plan bent bier met wijn te mixen, neem je het best je spaarvarken mee.