recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Kooktips

Tomaten ontvellen, tomaten drogen

Tomaten zijn een veel gebruikt ingrediŽnt in onze keuken. In dit artikel leggen wij je enkele technieken uit om de tomaten te bewerken...

Tomaten zijn een veel gebruikt ingrediŽnt in onze keuken. In dit artikel leggen wij je enkele technieken uit om de tomaten te bewerken... 

Tomaten ontvellen
Om tomaten te ontvellen is er een eenvoudige techniek: laat water in een steelpan aan de kook komen (zeer belangrijk dat het water blijft koken). Snijd een kruisje aan de onderkant van de tomaat met een scherp keukenmes. Dompel de tomaten ongeveer twintig seconden onder tot het vel aan de insnijding begint om te krullen. Hou de tomaten onder koud water en dan kan je deze zonder veel problemen ontdoen van hun vel.

Tip: moet je veel tomaten ontvellen, dan kan je het best een bak vullen met koud water en eventueel ijsblokjes in doen.

Tomaten drogen
Om tomaten te drogen heb je enkel veel tijd en een oven nodig. Je gaat best zo te werk: Ontvel de tomaten (zie hierboven), snijd de tomaten in twee en haal de pitjes eruit. Besprenkel een bakplaat met olijfolie en strooi daar peper, tijm, rozemarijn, laurier en knoflook over. Plaats de tomaten op de bakplaat met de binnenkant naar beneden. Bestrooi ze met peper, tijm, knoflook, laurier en rozemarijn. Sprenkel olijfolie over de tomaten en laat ze ongeveer zeven uur drogen in een oven van 90 graden ( de tomaten mogen nooit boven de 100 graden verwarmt worden want dan koken ze ). Indien mogelijk kan je de ovendeur een klein stukje open laten staan.

Als je de gedroogde tomaten een lange periode wilt bewaren (enkele weken), dan leg je de gedroogde tomaten in een goed gereinigde kom met olijfolie.

Tomaten die drie ŗ vier uur gedroogd worden, geven al een zeer mooie geconcentreerde tomatensmaak. Deze kunnen wel niet bewaard worden.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding