recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Marokkaanse keuken

Een snuifje geschiedenis

De Marokkaanse keuken staat bekend om haar stoofschotels, rijk aan smaak en kleur. De Marokkaanse vrouwen gaan tijdens het koken met enorm veel precisie en creativiteit te werk en hechten veel belang aan de presentatie van gerechten. InfoTalia geeft je wat meer uitleg over het ontstaan van de intrigerende keuken die over de hele wereld aan populariteit wint.

Invloeden
�Geworteld in Afrika, begoten door de islam en bewogen door de Europese winden�, zo beschreef koning Hassan II - die Marokko leidde van 1961 tot 1999 - zijn land. Het Noord-Afrikaanse land heeft dus heel wat invloeden van buitenaf gekregen. Zo zijn er enkele sporen te vinden van de Franse en Spaanse keuken. Dat is het resultaat van de Franse en Spaanse bezetting van Marokko in de negentiende en twintigste eeuw.
Toch stamt de echte Marokkaanse keuken af van de oorspronkelijke Berberbevolking (de eerste inwoners van Noord-Afrika) en van de Arabieren die het land in de zevende eeuw binnenvielen. Zij introduceerden heel wat specerijen zoals komijn, paprikapoeder en kurkuma.

Eigen grondstoffen
Marokko heeft een lange kustlijn en dus ook een bloeiende visvangst. Je vindt er veel vis, schaal- en schelpdieren. In het binnenland worden schapen, geiten en gevogelte gefokt. Het land telt zo�n 34 miljoen inwoners, waarvan het overgrote deel leeft van de landbouw. De belangrijkste landbouwproducten zijn granen, citrusvruchten, tomaten en aardappelen. Ook de suikerbietenteelt heeft een spectaculaire groei doorgemaakt.

Kruiden
Het grote aantal specerijen voert nog steeds de boventoon in de traditionele Marokkaanse gerechten. Saffraan, koriander, kardemom en gember worden vaak in het eten verwerkt. Maar ook walnoten, amandelen, citroen, sinaasappels, honing, tarwe, olijven, vijgen en gedroogd fruit. De Marokkaanse vrouwen weten een perfecte combinatie van fruit en vlees te cre�ren, iets dat voor westerlingen misschien wat ongewoon lijkt. Met toevoeging van de juiste kruiden veranderen ze hun gerechten in ware kunstwerkjes. Het resultaat is een geurig kleurenpalet met een unieke, pittige smaak.
De handel in specerijen bestaat er al eeuwenlang en is nog altijd even actief als vroeger. Veel kruiden worden in Marokko geproduceerd, met name olijven, saffraan en munt.

Familiegeheimen
Elke familie heeft haar eigen recepten. Die worden doorgegeven van moeder op dochter. Op die manier hebben de traditionele recepten al heel wat lichte veranderingen ondergaan. Hoewel de basis dezelfde blijft, worden couscous en tajine in elk gezin dus op een andere manier klaargemaakt.
De klassieke gerechten blijven in Marokko ook de populairste. Er zijn al heel wat inwoners die over een moderne keukenuitrusting beschikken: een diepvriezer, koelkast, elektrisch fornuis of gasfornuis en een gootsteen met stromend water. Toch kiezen zij er dikwijls voor om op een traditionele manier te koken: op een vuur van houtskool met aardewerken schalen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding