recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Marokkaanse keuken

Graanproducten

Couscous
Wie aan Marokko denkt, denkt aan couscous. Het nationale Marokkaanse gerecht geniet bekendheid over de hele wereld. De kleine korreltjes worden gemaakt van het griesmeel van harde tarwe. Net zoals bij andere gerechten, heeft iedere familie haar eigen recept dat van moeder op dochter wordt doorgegeven. Couscous wordt gekookt in water met wat zout en olijfolie. Marokkaanse families gebruiken daarvoor meestal een couscoussier, een speciale pan met een ingebouwd vergiet. Het wordt er bijna dagelijks gegeten, net zoals wij liefhebbers zijn van aardappelen bij een warme maaltijd. Couscous gaat hand in hand met een tajine (of stoofschotel). Marokkanen eten het met hun rechterhand of met behulp van een stuk brood.

Rijst
Naast couscous wordt in Marokko ook behoorlijk wat rijst gegeten. Meestal gaat het dan om risotto, die iets kleveriger en groter is dan de gewone witte rijst. Ze maken er risottokoeken en serveren rijst bij groenteschotels en stoofpotten.

 

 Brood

Brood is heilig in Marokko. De Marokkanen eten het dan ook dagelijks, tijdens het ontbijt, maar ook bij warme schotels. Zeer geliefd is khubz, een rond en plat brood dat bij tajines wordt gegeten. Elke familie maakt haar broden zelf. Als het deeg zijn uiteindelijke vorm heeft gekregen, krijgt het een herkenbare stempel. Daarna wordt het naar een bakoven in de stad gebracht, waar het �s avonds weer wordt opgehaald. Een portie couscous bij het hoofdgerecht sluit niet uit dat er brood wordt gegeten. Integendeel, het brood wordt gebruikt als een ge�mproviseerde vorm van bestek.Griesmeel


Griesmeel is grof gemalen tarwe. Het is een belangrijke grondstof in Noord-Afrika. Niet enkel couscous wordt gemaakt van griesmeel, ook beghrir. Dat is een soort pannenkoek met gaatjes in. Het is een typische Marokkaanse favoriet. Beghrir wordt meestal overgoten met boter en honing en wordt geserveerd bij het Marokkaanse ontbijt.

 

 


Warka
Warka is een flinterdun, traditioneel deeg dat wordt gebruikt in gerechten zoals b�stilla, een bekend Marokkaans gebak. Warka vraagt een arbeidsintensieve bereiding en is niet makkelijk te verkrijgen buiten Marokko. Een goed alternatief is daarom filodeeg. Dat kan je ook bij ons in de winkel kopen en is vergelijkbaar van smaak en samenstelling. Beide deegsoorten worden gebruikt om knapperige desserten of hartige wraps te maken.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding