recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Wild & Gevogelte

Struisvogel: extra large, extra mals

De struisvogel mag dan wel de grootste vogel ter wereld zijn, zijn vlees heeft meer weg van rundsvlees. Het rode vlees is bijzonder mager én heerlijk mals. Een hemels genot voor je smaakpapillen!

Mager én mals

Vergeleken met andere vleessoorten is struisvogelvlees gezond en licht. Het malse, rode vlees bevat namelijk:

 

·          minder cholesterol

·          minder calorieën

·          minder vet

 

Qua smaak lijkt het op mager rundvlees: een zachte smaak, met een zoet accent.

 

Op tafel

Struisvogelvlees kan je zowel vers als bereid kopen. Wat charcuterie betreft kan je kiezen voor gerookte ham, salami, paté of mousse van struisvogel.

 

Koop je vers struisvogelvlees dan heb je eveneens een uitgebreide keuze: filet, steak, gehakt, burger, worst, brochetten, stoofvlees...

 

De lekkerste stukjes struisvogelvlees bevinden zich op de bout. Een struisvogel is nu eenmaal een loopvogel die niet kan vliegen, dus de poten zijn het meest ontwikkeld. Pezen en vel van de bout moet je wel goed verwijderen, anders is je vlees minder mals. De struisvogelbout bestaat uit de onderpoot en het schenkelvlees.

 

·          Onderpoot

Op de onderpoot zit heel wat vlees dat je kan braden of stoven.

 

·          Schenkelvlees

Het schenkelvlees heeft de sterkste spierbundels en moet je kort braden.

 

Loopvogel

De Afrikaanse struisvogel heeft heel wat records op zijn naam staan: de snelste, grootste en zwaarste loopvogel met de grootste eieren ter wereld. Struisvogels worden gemakkelijk twee à tweeënhalve meter lang en 155 kilo zwaar. Dat terwijl ze zich hoofdzakelijk voeden met plantaardig voedsel.

 

De krachtige, lange poten van de struisvogel dragen geen veren en leveren het meeste vlees. De borst is minder ontwikkeld en levert dus minder vlees. Het lijf is bedekt met veren. De mannetjes zijn vooral zwart, de vrouwtjes bruin van kleur. Opvallend is ook de lange nek, die de helft van de lichaamslengte inneemt.

 

Mesterijen

Wild struisvogelvlees zal je niet snel vinden, tegenwoordig komt het vlees van mesterijen. Aangezien deze loopvogels veel ruimte nodig hebben, is fokken niet zo vanzelfsprekend. De meeste mesterijen tref je aan in Zuid-Afrika, Australië, de Verenigde Staten en Israël.

 

Naast het vlees fokt men struisvogels voor hun veren en huid. Daar maakt men respectievelijk kledij, accessoires en soepel leer van.

 

Ook de eieren van struisvogels kan je eten. In de winkel zal je ze wel niet snel aantreffen. De eieren wegen meer dan een kilo en zijn maar liefst vijftien centimeter groot. Je bereidt ze net zoals kippeneieren.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding