tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Gazon jaarkalender

Je gazon in het voorjaar

In het vroege voorjaar kan je gazon er treurig bijliggen. Een lange natte winter zorgt ervoor dat je grasmat een vale kleur heeft en overwoekerd wordt door mos en viltplekken. Tijd om de handen uit de mouwen te steken!

Maai regelmatig
Het gras moet vanaf nu regelmatig worden gemaaid om het in goede conditie te houden. Zet de messen de eerste vijf maaibeurten op de hoogste stand. Daarna kan je ze telkens wat laten zakken zodat het gras steeds korter wordt geknipt. Je gras blijft immers veel gezonder als je het zo hoog mogelijk afmaait. Als gras te lang wordt en vervolgens te kort wordt afgemaaid wordt het geel en lelijk. Het zal ook verzwakken waardoor onkruid en mos een kans krijgen.

> Werkfiche: maaien

Bemest je gazon
Het voorjaar is een prima tijd om het gazon voor het eerst te bemesten. Houd je aan de gebruiksaanwijzing en aan de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking staat.

Je gazon verticuteren
Ziet je gazon er na de winter maar pips uit dan kan je het behandelen met een verticuteerhark of een verticuteermachine. Daarmee haal je mos en vilt uit de grasmat en krijgen de wortels meer lucht. Het zal er eerst miserabel uitzien maar in geen tijd zal het er weer frisgroen en gezond uitzien.

> Werkfiche: je gazon verticuteren

Voorkom mos en vilt
Mos kan je bestrijden met mosdoder. Bedenk wel dat je daarmee de symptomen behandelt en niet de oorzaak aanpakt.
De beste manier om mos te voorkomen is het gazon regelmatig te beluchten met een beluchtingsmachine of door gaatjes te prikken met een riek. Als je dat doet en ook regelmatig bemest en bekalkt wordt het gras gezonder en krijgen onkruid en mos minder kans.

>  Werkfiche: mos en vilt bestrijden

Leg een nieuw gazon aan
April is een goed moment om een nieuw gazon te zaaien. Aangezien het warmer wordt, zal het gras sneller ontkiemen. Om graszoden te leggen is het dan je laatste kans. In april zullen ze snel aanslaan. Later op het jaar wordt het te droog.

> Werkfiche: Gras zaaien
> Werfiche: Graszoden leggen

Herstel je gazon
In het voorjaar is het het moment om beschadigde graskanten te herstellen, kuilen en bulten te repareren en om kale plekken in te zaaien.

> Werkfiche: je gazon herstellen

Onkruid bestrijden
Kies voor een selectief bestrijdingsmiddel als je gras overwoekerd wordt door onkruid. Staat er maar hier een daar wat ongewenst groen, dan kan je ze beter een voor een uitsteken. Denk erom het maaisel, dat je meteen na het besproeien van het gras haalt, niet op de composthoop te gooien. Het bestrijdingsmiddel kan ook andere planten schaden.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin