tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Tuinomheiningen en poorten

Aankooptips voor een omheining in je tuin

Waarop moet je letten als je een omheining wil kopen? InfoTalia somt voor jou de belangrijkste aandachtspunten op.

Nut van een omheining

Een omheining dient een veelheid van doelen. Het houdt niet alleen kinderen en huisdieren in de tuin, het zorgt ook voor de nodige veiligheid tegen ongewenste indringers. Het spreekt voor zich dat hogere, stevige afsluitingen vooral de veiligheid dienen en dat hekken zonder openingen beter geschikt zijn voor het binnenhouden van huisdieren. Daarnaast zijn sommige hekwerken geschikt als wind- en geluidsbarrières.  

 

Waarmee rekening houden bij een tuinomheining?

 

Prijs

De kosten van de materialen lopen sterk uiteen. Kies daarom een materiaal dat zijn doel dient en qua kostprijs binnen je budget valt. Als je een houten hekwerk wilt, overleg dan met de aannemer over de verschillende soorten houten hekken die verkrijgbaar zijn. Het kan zijn dat je met wat minder kwalitatief hout binnen je budget kan blijven zonder het resultaat te veranderen.

 

Wat de prijs betreft, maak je best een onderscheid tussen de aankoopprijs en de onderhoudsprijs. Houd er rekening mee dat een verfproject meer omvat dan alleen maar de kosten van de verf en de werkuren die je stopt in het verven van de omheining. Tel de kosten van de vereiste voorbereidingen er ook bij: schuurpapier bijvoorbeeld.

 

Wind- en geluidsscherm

Sommige types hekwerken kunnen ook gebruikt worden als wind- en geluidsbarrières. Een omheining opgebouwd uit hoge overlappende panelen wordt sterk aangeraden als je storende geluiden vanop straat buiten wilt houden. Een omheinig van baksten of cement kan is het meest doeltreffend. Een hoge omheining met palen, latten of een gevlochten patroon is dan weer een ideale keuze als je je tuin wil afschermen tegen de wind. Ze houden vooral de sterke, krachtige windvlagen tegen, terwijl ze toch nog een zekere luchtstroom doorlaten. Als je een rij struiken of bomen met een dicht gebladerte voor je omheining plant, krijg je een nog betere bescherming tegen geluid en wind.

 

Privacy en zicht

Hoge, stevige hekken bieden de beste privacy, maar ze verhinderen wel de occasionele babbeltjes met de buren. Wil je meer interactie met je buren, dan kan je een kleiner hekwerk kiezen.

 

Als je in je tuin zit, wil je kunnen genieten van het uitzicht. Houd daarom rekening met geblokkeerde uitzichten vanuit je tuin of patio.

 

Afvoer

Zorg ervoor dat steunmuren over een gepaste afvoer beschikken. Als regenwater niet afgevoerd kan worden, kan dat structurele problemen met zich meebrengen na verloop van tijd. Wees je ervan bewust dat de drainage extra kosten oplevert.

 

Bouwvergunning voor omheining

Een afsluiting plaatsen vereist doorgaans een bouwvergunning oftewel een stedenbouwkundige vergunning van de stad of gemeente waarin je woont. Slechts in uitzonderlijke gevallen geldt een vrijstelling van deze stedenbouwkundige verplichting:

  • Voor omheiningen bestaande uit kunststof of houten palen in combinatie met prikkel- of schrikdraad heb je geen vergunning nodig.
  • Voor zover ze niet in ruimtelijk kwetsbare of beschermde gebieden liggen, geldt er een vrijstelling voor a) omheiningen die maximaal 2 meter hoog zijn en die opgetrokken zijn uit betonnen of metalen palen met draad(gaas) of b) betonplaten van maximum 40 centimeter hoog of c) draad(gaas).
  • Voor zover ze niet in ruimtelijk kwetsbare of beschermde gebieden liggen, hoef je geen vergunning aan te vragen voor gemetselde voortuinmuurtjes die maximum 50 centimeter hoog zijn.
  • Voor zover ze niet in ruimtelijk kwetsbare of beschermde gebieden liggt, geldt er eveneens een vrijstelling bij smeedijzeren poorten die je plaatst tussen 2 zuilen in metselwerk van maximaal 2 meter hoog.

Daarnaast moet je nagaan of er specifieke voorschriften gelden voor je perceel in de zin van een verkavelingsvergunning, een ruimtelijk uitvoeringsplan of een bijzonder plan van aanleg. Het kan zijn dat je in zo’n geval helemaal geen omheining mag plaatsen of dat er speciale beperkingen gelden. Daarom informeer je je best altijd bij je stads- of gemeentebestuur. 

 

Je buren

Hekwerken die meerdere percelen scheiden van elkaar mogen op de perceelgrens geplaatst worden op voorwaarde dat beide eigenaars akkoord gaan met de plaatsing. Geven je buren geen toestemming voor het plaatsen van een omheining op de perceelgrens, dan kan je de omheining tot op de uiterste grens van je perceel plaatsen.

 

Een afsluiting op de perceelgrens is normaliter zowel van jou als van de buren. In dat geval betaal je dus ook slechts de helft van de kostprijs van een nieuwe omheining. Bespreek de kosten van de afsluiting met de buren. Je kan van te voren alvast op zoek gaan naar een aantal alternatieven voor de omheining. Een buurvriendelijke keuze is een must.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin