Welke overwegingen moet je maken bij de aanleg van een oprit op het vlak van materiaal, budget en toegangsmogelijkheden? Wat kan je zelf doen en naar welke professionals moet je op zoek gaan? Wat zijn de gebruikelijke valkuilen bij het plaatsen van een oprijlaan?
Initiële overwegingen voor de oprit
Een oprit aanleggen is geen eenvoudige klus, maar toch slagen sommige mensen erin om dit karwei alleen te klaren. In ieder geval: denk goed na, alvorens je iets onderneemt...
Waarmee moet je van bij de start rekening houden als je van plan bent een oprit aan te leggen?
-
Als je een nieuwe oprit aanlegt, wordt de vorm en ligging bepaald door de afmetingen van je perceel, de plaats en oriëntatie van je woning en garage, en de toegangsmogelijkheden die voertuigen er hebben.
-
Hoe groot is de oprit? Grote oprijlanen kosten meer qua materialen en in het geval van bestrating ook op het vlak van werkuren.
-
Als je een bestaande oprit vervangt, helt deze? In dat geval zijn er enkele correcties nodig.
-
Zijn er toegangsmogelijkheden voor zware machines en vrachtwagens? Een aantal aanlegmethodes voor opritten vereisen groot en zwaar materiaal.
-
Ga je naast de oprit een border aanleggen, een zijtuin, verlichting, hekwerk, een poort of garage?
-
Hoe kijk je op tegen onderhoudswerken? Sommige opritten vereisen meer werk en lopende kosten. Sommige vragen vaker verbeterwerken.
-
Wat is je maximale budget? Materialen zoals steen en arbeidsintensieve taken zoals plaveien doen de algemene kostprijs stijgen.
-
Als je palen langs de oprit wil laten plaatsen, richtlampen, een poort of garage, zorg dan voor toegangsmogelijkheden en laat de arbeiders achter elkaar aantreden.
Advies van experten voor de aanleg van een oprit
Zelfs als je helemaal zelf een oprit wil aanleggen, is het aangeraden om voor de aanleg van de oprit het advies in te winnen van de volgende professionals:
-
tuinarchitect, aannemer en/of arbeiders van opritten
-
metselaar of vloerder
-
specialist voor het betonneren, asfalteren, verharden
Zelf een oprit aanleggen of laten aanleggen?
Veel van de taken die nodig zijn bij het verbeteren van je oprit kunnen gerust uitgevoerd worden door een ervaren doe-het-zelver. Houd er wel rekening mee dat je een bepaald niveau van fysiek, tijd en geduld nodig hebt.
Taken zoals het gieten van beton, asfalteren en metselen doe je best met 2 of meer mankrachten die systematisch werken.
Kies professionals voor ingewikkelde taken waarbij men veel zwaar materiaal nodig heeft. Wil je de kosten drukken, bied dan je eigen diensten aan. Ook al zijn vakmannen duurder, meestal werken ze wel sneller en beter. Bovendien kunnen ze goedkoper aan materialen geraken.
Gebruikelijke valkuilen bij de aanleg van een oprit
Als je advies inwint bij vakkundige bouwlui en professionele tuinarchitecten kan je de volgende veel voorkomende fouten bij de aanleg van een nieuwe oprijlaan voorkomen:
-
Geen rekening houden met cruciale factoren zoals de juiste uitgraafdiepte voor het oppervlaktemateriaal dat je gebruikt
-
Geen geschikte drainage voorzien: de hoogte van de oprit moet berekend worden zodat de afvoer van regenwater goed verloopt
-
Ongeschikte oppervlaktematerialen kiezen
-
Tegels en stenen rechtstreeks op zand leggen waardoor je een oneven oppervlakte bekomt dat gemakkelijk wegzakt
-
Geen geschikte en solide ondergrond creëren
-
Geen adequate voorbereiding of zorgvuldige aandacht bij het bestraten, waardoor een oneven oppervlak, misvormde bestrating en onderhoudsproblemen op lange termijn ontstaan
-
Een oprijlaan aanleggen met een te steile daling/helling waardoor laaggebouwde auto’s in de problemen komen
-
Een bestaande oprit van een nieuw oppervlak voorzien zonder eerst herstellingen uit te voeren en voorbereidingen te treffen waardoor kort erna gelijkaardige problemen opnieuw opduiken