Heesters
Hoge heesters, zoals Lavatera en Budleja davidii, kort je best tot in de helft. Wanneer je deze heesters niet zou snoeien, zouden de lange takken door de wind te wilde bewegingen maken. Dat kan aan de basis een gat in de grond maken, waardoor de heester los kan komen te staan of zelfs van onderuit kan verrotten.
Vaste planten
Voor vaste planten heb je twee mogelijkheden. Ofwel snoei je je bloemperken regelmatig wanneer planten uitgebloeid zijn of er niet goed meer uitzien. Ofwel laat je alles staan tot na de winter en hou je dan grote kuis in je perk. De eerste mogelijkheid laat je langer van een prachtig perk genieten, maar geeft een kale aanblik in de winter. De tweede biedt in de winter meer schuilplaatsen voor egels en tal van insecten, maar oogt minder mooi tijdens de herfst. Aan jou de keuze!
Klimrozen
Je doet er goed aan om klimrozen van een grondige snoeibeurt te voorzien. Let er wel op dat ze helemaal uitgebloeid zijn! Hoe ga je te werk? Snoei eerst het dood of ziek hout. Dan kijk je of er nieuwe scheuten zijn. Die scheuten kan je aanbinden om ze te wapenen tegen herfststormen. Als er niet veel nieuwe scheuten zijn, dan snoei je de zijscheuten tot twee of drie knoppen terug. Ten slotte snoei je best alle oude takken tot de grond. Op die manier is je klimroos klaar om de winter te trotseren
Groenten
Snij de aspergestengels weg, want ze worden bruin in deze periode. Op die manier geef je je grond ook de kans om zich klaar te maken op de volgende lading asperges. Asperges vereisen een luchtige, voedzame grond dus een lange rustperiode is zeker en vast aan te raden. Wees wel voorzichtig met deze stengels, want ze hebben gemene stekels.
Topinambour of aardpeer kan in de zomer wel tot twee meter hoog worden en dan kan ze uitstekend dienst doen als natuurlijk windscherm. Nu sterven ze af en zien ze er enorm slordig uit. Snoei ze daarom tot aan de grond!
Fruit(bomen)
Appel- en perenbomen kunnen in hun scheuten aangetast worden door de schimmel meeldauw. Deze schimmel overwintert in knoppen of jonge stengelknoppen en het is best deze af te knippen.
Het is nu ook tijd om de vruchttakken van de zomerframboos goed terug te snoeien, aangezien hij uitgebloeid is en er geen vruchten meer zullen opkomen. Verwar hem echter niet met de herfstframboos, want anders loop je lekkere framboosjes mis.
Zwarte bessen kunnen vanaf september gesnoeid worden. Wacht wel tot het blad is gevallen. Het blad zorgt namelijk voor de aanmaak van belangrijke voedingsstoffen en je kan dan gemakkelijker zien wat je doet.
Na de oogst moeten bramen en loganbessen gesnoeid worden. Oude takken die vrucht hebben gedragen verwijder je en nieuwe scheuten bind je aan. Op die manier hebben de nieuwe scheuten het meest kans om ten volle te groeien.