tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Snoeien

Snoeikalender: november / december

Wie denkt geen snoeiwerk te hebben bij de start van de winter heeft het bij het verkeerde eind. De winter is een onzekere periode voor planten, maar met de nodige voorbereiding en goed snoeiwerk komen vele planten er heelhuids door. Vooral je fruitbomen moeten flink onder handen genomen worden tijdens deze donkere maanden.

Struiken en hagen
Vanaf november tot het voorjaar kunnen oude, bladverliezende hagen zoals de beukenhaag of haagbeuk teruggesnoeid worden. Op die manier knap je ze een beetje op en worden ze niet te breed. Groenblijvende hagen mogen daarentegen niet gesnoeid worden!

Vaste planten
Afgestorven stengels van vaste planten kan je snoeien, maar je kan ook beslissen om dat pas in het voorjaar te doen. Het zou namelijk kunnen dat egels en padden deze plekjes opzoeken in de winter. Siergrassen die in de winter lelijk ogen, kan je nu al snoeien. Snoei ook de planten rond je vijver goed. Hun bladeren kunnen namelijk afvallen, in de vijver belanden, rotten en -voor je vissen- giftige gassen verspreiden. Woon je in een heel koude streek, dan let je er best op dat je de planten niet te fel snoeit. Het zou kunnen dat ze dan de winter niet overleven.

Fruit(bomen)
Er is heel wat snoeiwerk in november en december bij je fruitplanten of fruitbomen.
Het is tijd voor de wintersnoei van je fruitbomen.

  • Snoei eerst en vooral de bestaande appel- en perenbomen. Hoe ga je te werk? Snoei de hoofdtakken tot eenderde terug en de lange zijtakken kan je tot twee of drie knoppen terugsnoeien. Oude takken die elkaar kruisen en tegen elkaar aanschuren moeten zeker en vast gesnoeid worden. Het schuren zorgt voor wonden die ziektes kunnen binnenlaten.
  • Kruisbessen en rode bessen snoei je beter ook. Je kan dit doen op dezelfde manier als de appelaars en perenbomen. Zwarte bessen snoei je iets anders. Vanuit de basis produceren ze nieuwe scheuten en het is daarom aangeraden om elk jaar de oudere takken tot de grond terug te snoeien. Zo stimuleer je de groei van nieuwe scheuten.
  • Takken van bramen en andere bessen (loganbes en taybes) die vrucht hebben gedragen, moeten weggesnoeid worden.
  • De pas geplante jonge appel- en perenbomen en -struiken hebben een aparte manier van snoeien. De hoofdtak van één jaar oude bomen moet teruggesnoeid worden tot ongeveer 75 cm van de grond, tot op een knop. Hierdoor worden nieuwe takken gestimuleerd die de onderste gesteltakken vormen. Bij een boom van twee jaar worden de zijtakken ingekort tot ongeveer de helft van hun lengte en de hoofdtak tot de bovenste zijscheut. Het hart van de boom zal op deze manier open blijven en primaire takken zullen gevormd worden.
  • Ook je druiven moeten onder handen worden genomen. Wacht wel tot ze volledig in winterrust zijn, anders gaan ze bloeden. De zijtakken van de druivelaar mogen tot twee of drie knoppen van de hoofdtak worden teruggesnoeid. Op deze manier blijft er enkel een hoofdtak over met heel kleine zijtakjes. Geen paniek, een druivelaar kan enorme scheuten maken en zal daar geen hinder van ondervinden.

Heesters en bomen
De wintersnoei van je bladverliezende bomen en heesters mag beginnen. Je houdt ze zo gezond en in vorm. Probeer wel onnodig snoeien te vermijden. Dat veroorzaakt wonden waardoor de heester of boom zal bloeden. Je sierkersen zijn vatbaar voor de ziekte loodglans. Als je ze nu snoeit, zijn ze extra kwetsbaar, doe dat dus zeker en vast niet.

Rozen
Snoei je rozen enigszins terug als dat nodig is om ze in vorm te houden. Hoge rozen kunnen nogal wat winterschade oplopen. Snoei ze tot de helft om dat te voorkomen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin