tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Groen in de stad / stadstuinen

Japanse esdoorn, een sierlijke boom met vurige kleuren

Acer Japonicum of Japanse esdoorn is een erg elegante boom. In de herfst zijn de kleuren van zijn gebladerte bovendien van een weergaloze schoonheid. Door zijn trage groei en bescheiden formaat is de Japanse esdoorn de ideale boom voor een kleine stadstuin.

Aziatische esdoorn

De Japanse esdoorn of acer Japonicum groeit van nature in meerdere delen van Oost-Azië: Japan, maar ook Korea en China. In 1784 werd hij ontdekt door de Zweed Thunberg, die hem in 1820 voor het eerst naar Europa verscheepte.

 

In tegenstelling tot Europese en Noord-Amerikaanse esdoorns, die ontzettend groot worden, blijven de Aziatische soorten relatief klein. De hoogte varieert van vier tot tien meter meter naargelang de variëteit. Bovendien zijn het erg trage groeiers. Er bestaan wel veel verschillen tussen de cultivars. De gemiddelde lengte én breedte van de acer japonicum aconitifolium, de meest voorkomende soort,  bedraagt vijf meter. Hij groeit ook sneller dan de meeste soorten. De Acer Japonicum aureum daarentegen wordt nooit hoger wordt dan vier meter en is een erg trage groeier.

 

Sierlijke en kleurrijke bladeren

De bladeren van de Japanse esdoorn vallen ongetwijfeld het meeste op. De 9 tot 13 lobbige bladeren hebben een hartvormige voet met behaarde bladstelen en zijn diep ingesneden: ongeveer tot op de helft van het blad. Naast de klassieke heldergroene bladeren zijn er ook exemplaren met rode en roodpaarse bladeren. In de herfst krijg je een bonte kleurenmengeling van geel, oranje en rood. Als het begint te vriezen, verliest de boom zijn bladeren.

 

Ook de dopvruchten van de Japanse esdoorn zijn erg kleurrijk. Ze lijken op licht donzige noten met uitgespreide vleugels. Acer Japonicum bloeit tegen half april.

 

Geschikte plaats in de tuin

De sierlijkheid van de Japanse esdoorn komt mooi tot zijn recht in een Japanse of Chinees geïnspireerde tuin. Vooral als solitaire plant trekt hij alle aandacht naar zich toe. Zorg daarom voor voldoende vrije ruimte in de buurt van de esdoorn.  

 

Een gemakkelijke plant kan je de Japanse esdoorn niet noemen. Felle zon en wind zijn aan deze plant niet besteed. Wel verlangt hij een licht- tot halfbeschaduwde plek die wat afgeschermd is van de wind.

 

De Japanse esdoorn doet het best goed in ons gematigd klimaat. De meeste esdoornsoorten komen trouwens van nature voor in de gematigde klimaatzones van het noordelijke halfrond. In warmere streken komen ze vooral voor op grote hoogte.

 

Esdoorn planten

Een Japanse esdoorn doet het goed in een goed doorlatende, humusrijke, kleiachtige bodem.  De ondergrond mag gerust wat zuurder zijn.Vermijd een doorweekte bodem in de winter.  

Esdoorn in je tuin planten doe je best in de herfst (oktober/november) of in de lente (maart/april). 
 

Esdoorn snoeien

De Japanse esdoorn hoeft in principe niet of weinig gesnoeid te worden. Haar natuurlijke silhouet is immers erg mooi. Als je de lange takken toch wil afpunten doe je dat best in de maand oktober. In de lente mag de boom niet gesnoeid worden, want de sapstroom van deze boom komt erg vroeg op gang.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin