tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Groen in de stad / stadstuinen

Olijfboom, groenblijvende loofboom met zuiderse roots

Wil je je balkon, terras, patio of tuintje een zuiders tintje geven? Dan is een olijfboompje de ideale oplossing. Deze mediterrane loofboom met grijsgroene bladeren geeft je onmiddellijk het gevoel dat je in de Provence of Toscane zit, zonder dat je er veel werk aan hebt. Veel zon en droogte is zijn ding, maar ook in ons klimaat kan een olijfboom gedijen, zeker als kuipplant.

Groenblijvende loofboom
De olijfboom of Olea europea behoort tot de familie van de Oleaceae of loofbomen. De roots van de olijfboom liggen in het oosten van het Middellandse-Zeegebied dus het is niet zo gek dat hij verzot is op veel zon. De knoestige boom heeft mooie, grijsgroene lancetvormige bladeren en in de zomer toont hij zijn geelwitte bloemetjes, die later plaatsmaken voor olijven. Hij groeit normaal gezien breed uit en kan tot maar liefst tien meter hoog worden en honderden jaren oud.

Winterhard?
Niet alle olijfbomen zijn winterhard; dit is afhankelijk van factoren als leeftijd, locatie en ras.
Olijfbomen in volle grond kunnen een stuk beter tegen vorst dan olijfbomen in pot. In de winter zet je deze het best binnen op een lichte plek met een temperatuur tussen 5 en 10°C. Wees zuinig met water en geef ze geen voeding. Tijdens deze overwintering is het normaal dat de olijf wat blad verliest. Vanaf het moment dat hij weer in het zonnetje kan staan, herstelt hij zich.

Laat je je olijfboom in de winter toch buiten staan, dan kan je hem eventueel isoleren met noppenplastic of jute, wat de temperatuur zo'n zeven graden doet stijgen. Hou er wel rekening mee dat de olijfboom de winter het best doorkomt bij een temperatuur net boven het vriespunt.

Onderhoudsvriendelijk boompje
Over het algemeen heeft de olijfboom weinig verzorging nodig. Zet hem op een zo warm en zonnig mogelijke plaats en geef hem matig water. In de zomer is het wel aangeraden om regelmatig een beetje water te geven, en ook pas geplante olijven met compacte kluit moeten goed vochtig worden gehouden. Tegen regen kan hij dan weer niet goed. Zorg dus voor een goede afwatering want als het té vochtig wordt, krullen de bladeren om en kan de olijfboom uiteindelijk afsterven.

Vanaf het voorjaar tot de zomer kan de olijfboom ook tweewekelijks wat mest gebruiken. Geef je boom ook om de vijf jaar nieuwe grond, maar verwijder geen grond aan de kluit. 

In bloei
Vanaf eind mei, begin juni laat de olijfboom zijn crèmekleurige bloemetjes zien en met een beetje geluk volgen de vruchtjes of olijven. Voorwaarde is wel dat de zomer lang en warm genoeg is. 

Snoeien
Olijfbomen snoei je het best in het voorjaar. Februari, maart of april zijn ideaal. In het algemeen geldt dat je olijfbomen beter in de breedte laat groeien dan in de hoogte. Zorg er voor dat alle bladeren genoeg licht krijgen door de binnenkant van de boom te snoeien, zo maak je plaats voor nieuwe scheuten. Takken die niet veel bladeren hebben, mogen ook weg.

Vermeerderen
Vermeerderen gebeurt door stekken. Dit doe je het snelst in de zomer, uit halfverhoute stekken. Plant de stek op een zonnige plek met een mengsel van compost en wit zand, en hou de grond vochtig maar niet nat. Zorg er ook voor de dat de jonge plantjes af en toe worden getopt om er zeker van te zijn dat ze zich vertakken.

Olijven
In ons klimaat is het niet evident dat de vruchtbare bloemetjes uitgroeien tot olijven. Als  het gebeurt, begint het proces vanaf juni. Een onrijpe olijf is groen, terwijl een rijpe zwartpaars kleurt. Rijpe vruchtjes vallen vanzelf af en moet je dus niet plukken. Ben je gezegend met een vruchtrijke olijfboom, dan kan je ze eventueel tot olie laten persen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin