Het is niet voor ieders tuin weggelegd om er een schommelbank te plaatsen, zo'n tuinmeubel heeft immers aardig wat ruimte nodig. Eens de beslissing echter is gevallen om een schommelbank aan te kopen, zal je je aankoop niet snel betreuren. Je visite zal vaak plaats nemen in je schommelbank in plaats van de andere tuinstoelen en eens ze terug huiswaarts zijn, kan je zelf de dag al wiegend eindigen. Dit kan je natuurlijk enkel doen als je vooraf goed nagedacht hebt over je aankoop. Doorlees daarom even onderstaande informatie.
Waar let je op bij de aankoop?
Een schommelbank is niet zo maar een tuinmeubel dat je vlug even in het tuinhuisje plaatst gedurende de wintermaanden, daarom enkele tips bij de aankoop van een schommelbank:
Het belangrijkste van alle bovenstaande punten is dat de schommelbank stabiel genoeg is. Het zal namelijk meer dan eens gebeuren dat twee of zelfs drie personen tegelijk wensen te genieten van je schommelbank.
Je kan best enkel een schommelbank kiezen die uitgestald staat. Ga er even in zitten met enkele personen en zoek naar de zwakke plaatsen. Meestal is dit waar de bank bevestigd is aan de constructie en dit zowel bovenaan de constructie als aan de bank zelf. Wees niet bang om aardig heen en weer te wiegen. Dit zal je immers thuis ook doen.
Welk materiaal kies je?
Schommelbanken zijn er in alle maten en soorten. De meest voorkomende materialen die gebruikt worden zijn metaallegeringen en tropisch hout. Bij de aankoop van een schommelbank in hout let je best op de scharnieren en andere bevestigingspunten. Het hout zelf dient bewerkt te zijn zodat het bestand is tegen wisselende weersomstandigheden.
Bij een metalen schommelbank let je vooral op de uiteinden en bevestigingspunten. Ook het gewicht van de constructie kan je iets vertellen over de kwaliteit. Een te lichte constructie, hoe goed ook aangemaakt, zal op termijn zijn stevigheid verliezen.
Schommelbank demonteren
Als de schommelbank bestaat uit een zelfbouwpakket, zal je deze sowieso wel kunnen demonteren en opnieuw opbouwen, al zal dit steeds ten koste van de stevigheid gaan. Stel jezelf daarom steeds de vraag of een demontage wel degelijk zin heeft. Als je het tuinmeubel meer dan 10 maanden niet zal gebruiken en je hebt geen beschermhoes, kan het best zijn dat de weersomstandigheden meer impact hebben dan een demontage.
Alternatief
Niet iedereen heeft graag een grote constructie op zijn terras of gazon. De perfecte tussenoplossing hiervoor is een dubbele schommelstoel. Deze is iets minder vlot te verkrijgen maar als je de tuincentra afschuimt in de lente is de kans dat je er één op de kop te tikt groot.
Let wel: Wens je te schommelen in de zon, dan kies je best een schommelstoel. Bij een schommelbank zorgt de constructie immers steeds voor een deel schaduw. Als je wenst te werken op je tablet of rustig een boek te lezen, is biedt de schaduw van de schommelbank dan weer een groot voordeel. Je moet dan immers niet zeulen met parasols of andere zonweringen.