tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Veilige tuin

Maatregelen voor een kindveilig zwembad

Een zwembad in de tuin is gezellig en staat garant voor hopen pret tijdens de warme zomermaanden. Toch kan een zwembad gevaren inhouden, vooral in combinatie met kinderen. Barričres en speciale toestellen kunnen die gevaren inperken. Met volgende tips maak je je zwembad kindveilig.

Veiligheidsmaatregelen voor zwembaden
Een zwembad is vaak heel groot en het lijkt dan ook onmogelijk je kinderen er goed van weg te houden. Toch zijn er heel wat barričres op de markt die de veiligheid enigszins verhogen. Mogelijke barričres zijn een hek, een muur, een deuralarm van de woning, een veiligheidscover over het zwembad, enzovoort. Hindernissen zijn niet per definitie kindveilig, maar ze werpen wel een bufferzone op tussen het zwembad en de kinderen die vanonder het waakzame oog van een volwassene ontsnappen.

In wat volgt, bespreekt InfoTalia de verschillende veiligheidsmaatregelen die je kan treffen.

Omheining met poort
Je staat misschien wat weigerachtig tegenover een hek of een muur rond je zwembad omdat het niet zo mooi oogt. Toch is het een van de meest effectieve barričres. Let wel op volgende zaken:

 • Plaats een hek of een muur volledig rond het zwembad.
 • Maak je omheining minstens 120 centimeter hoog. Het mag geen opstapjes of handvaten hebben die kleine kinderen kunnen helpen om erover te klimmen.
 • De verticale spijlen moeten minder dan 7 centimeter van elkaar verwijderd staan zodat een kind zich er niet tussen kan wringen. Als het hek harmonica of vierkantsgaas bevat, dan mag geen enkel van de diamantvormige openingen groter zijn dan 4,5 centimeter.
 • Het is beter dat poortjes van het hekken automatisch sluiten, anders zou je wel eens het poortje durven vergeten te sluiten. Plaats de klink buiten het bereik van de kinderen of voorzie een kinderslot. Controleer regelmatig of het poortje steeds goed in het slot valt.

Alarm
Een alarm kan je tijdig verwittigen als er een onveilige situatie dreigt. Er zijn verschillende alarmsystemen die je kan installeren. Kies degene die jou het beste lijkt. Onthoud wel dat een alarm slechts een handig hulpmiddel is en nooit het enige veiligheidsmiddel mag zijn.

1. Deuralarm

Als het zwembad vlak aan je huis ligt, dan kan je de deuren die naar het zwembad leiden, beschermen met een alarm. Om het alarm niet te laten afgaan telkens de deur wordt geopend, installeer je best een toetsenpaneel of schakelaar dicht bij de deur. Daarmee kan je het alarm aan- of uitschakelen wanneer jij het wilt. Plaats de schakelaar buiten het bereik van de kinderen en verzeker je ervan dat je het alarm overal in huis hoort. Het voordeel van dat systeem is dat het niet duur is en gemakkelijk geďnstalleerd kan worden. Het nadeel is wel dat je kind altijd toestemming van jou moet hebben om naar buiten te gaan. Vooral op warme dagen kan dat voor nogal wat heen- en teruggeloop zorgen. 

2. Drukmeteralarm

Een ander type alarm is een slurf in het zwembad met een ontvanger die de druk meet in het water. Als iets of iemand in het zwembad valt, dan heeft die drukmeter dat door omdat de druk verandert in het water. Een alarm brengt je dan op de hoogte. Het voordeel is dat je heel snel kan ingrijpen als je kind in het water sukkelt. Het nadeel is dat je vaak een loos alarm krijgt. Een bal, een frisbee of een stok die in het water valt, kan dan ook een alarm geven, terwijl er niets (of nog niets) aan de hand is.

3. Polsalarm

Je kan ook kiezen voor een polsalarm dat je kind aan zijn pols draagt en een alarm geeft als het nattigheid voelt. Als je kind in het zwembad valt, gaat het alarm af. Het nadeel van een polsalarm is dat het ook afgaat als je kind waterspelletjes speelt in de tuin en zijn polsband nat wordt, of zijn handen onder een kraan houdt.

4. Infraroodalarm

Wie al naar misdaadfilms heeft gekeken, zal een infraroodbeveiliging misschien kennen. Het is een onzichtbare lijn die een alarm geeft als iets die lijn doorbreekt. Zo kan je je zwembad denkbeeldig afschermen met infraroodstralen tussen paaltjes van zo’n 60 centimeter hoog. Zoals bij het drukmeteralarm en het polsalarm kan dat natuurlijk vals alarm geven. Een grote hond die even gaat drinken, een vlinder of voorwerp die door de straal vliegt, enzovoort.

Beloopbaar roldek
Veiligheidsdekken over het zwembad kan je gebruiken als alternatief voor deuralarmen. Het is een barričre die met een motor aangedreven wordt en die over het wateroppervlak geplaatst kan worden. Ze kunnen gemakkelijk geopend en gesloten worden. Een goede plaatsing door professionelen is een must.

Tegenwoordig kan een beloopbaar roldek het gewicht van ongeveer twee volwassenen dragen. Als er dus een kind op valt, zal je hem of haar er zeker van kunnen halen. Bij oudere modellen zag je wel eens dat er op het roldek een aantal centimeter water stond. Voor heel kleine kinderen kan dat genoeg zijn om te verdrinken. Nieuwe systemen hebben daarom vaak een systeem ontwikkeld dat je toelaat dat water snel af te voeren. Informeer je daarover voor je het roldek aankoopt.

Als je iets meer wilt betalen, dan kan je de interessante 2-in-1 roldekken aankopen. Ze zorgen ervoor dat de warmte van het water beter behouden blijft en beschermen kinderen tegen een val in het zwembad.

Beveiligde trap als veiligheidsmaatregel
Bovengrondse zwembaden zijn een leuk alternatief voor wie niet wil graven in de tuin. Enkele treden en trapjes brengen je dan naar de rand van het zwembad. Als het zwembad niet wordt gebruikt, kan je de trapjes afsluiten of verwijderen. Op die manier kunnen kleine kinderen onmogelijk in het zwembad terechtkomen.

Algemene tips

 • Leer je kind zo vroeg mogelijk zwemmen. Je zal versteld staan hoe snel een kind de basistechniek onder de knie heeft.
 • Leer je kind de gevaren van het zwembad en hamer erop dat ze alleen in de buurt van het zwembad mogen spelen als jij ook aanwezig bent.
 • Laat kinderen nooit onbeheerd in en rond het zwembad spelen. Zijn er meerdere volwassenen in de buurt, dan kan je om de beurt een oogje in het zeil houden.
 • Oudere broertjes en zusjes kunnen misschien wel al goed zwemmen, maar een kind uit het water redden, vereist toch enige kracht. Denk dus niet te snel dat het veilig is als je oudere kinderen op de jongere letten.
 • Zwemspeelgoed dat in het water blijft liggen na een zwempartij kan verleidelijk zijn voor je kind. Om te vermijden dat je kind naar dat speelgoed grijpt, haal je best alles uit het water na het zwemmen.
 • Als je buren een zwembad hebben en je kinderen kunnen vrij van de ene tuin naar de andere, dan let je beter ook goed op. Overleg met je buren of je de veiligheid kunt verbeteren. Misschien willen ze wel een hekken plaatsen rond hun zwembad. Je tuin goed afsluiten is ook een optie.
 • Een afdekzeil maakt je zwembad niet veilig. Dat kan bij een val het gewicht van een kind niet dragen.

 

Maak ook je vijver kindveilig. Lees er hier alles over.

Kleurrijke eetbare planten.

Kinderen in combinatie met honden of katten. Is dat wel zo'n goed idee? Ontdek hier het antwoord.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin