tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Veilige tuin

Maak je vijver veilig voor je kinderen

Een vijver oefent een grote aantrekkingskracht uit op kinderen. Het is echter oppassen geblazen, want jonge kinderen zijn zich niet bewust van de risico’s en kunnen tijdens het spelen nogal onoplettend zijn. InfoTalia geeft enkele tips mee om de gevaren van een tuinvijver voor spelende kinderen te beperken.

Opmerkingen bij de aanleg van een vijver
Moet je nog een vijver aanleggen? Dan kan je de risico's beperken door op volgende zaken te letten:

 • Leg je vijver niet te dicht bij buitenspeelgoed (schommels, zandbakken, trampolines, enzovoort).
 • Zorg dat je zoveel mogelijk zicht hebt op de vijver.
 • Maak je vijver niet te diep. Een kind dat in de vijver valt en snel houvast voelt onder zijn voeten, zal minder snel in paniek geraken.
 • Laat je vijver niet helemaal volgroeien met kroos. Deze groene plantjes verspreiden zich al snel over heel het wateroppervlak en kinderen zouden het wel eens kunnen verwarren met gras.

Lees hier meer over de aanleg van je vijver.

Natuurlijke barrières aanleggen
De meeste ongelukken gebeuren tijdens het spelen dus is het aanleggen van natuurlijke barrières rond de vijver een manier om de risico’s te beperken. Het is niet alleen een veilige, maar ook een esthetische manier om de gevaren van je vijver in te dijken.

 • Gebruik platte, grote, ruwe stenen aan de boorden van de vijver. Het is belangrijk dat je er niet kan op uitglijden, dat ze stevig vastliggen en dat je er gemakkelijk op kunt staan. Eventueel kan je tussen die platte stenen en de vijver een rij hogere stenen plaatsen als buffer.
 • Als buffer tussen je tuin en je vijver kan je ook een rij stevige boordplanten plaatsen. Daarbij bestaat wel het risico dat de overgang naar de vijver niet duidelijk is. Los dat probleem op door opnieuw de rand van de vijver af te bakenen met grote stenen.
 • Het kan natuurlijk altijd zijn dat je kinderen niet afgestopt worden door deze twee barrières. Het is dan ook aangeraden om je vijver geen steile oevers te geven. Een ondiepe oeverpartij kan je kind waarschuwen dat hij in de vijver is beland, zonder gevaarlijk te zijn.

Kunstmatige barrières gebruiken
Kunstmatige barrières zien er misschien iets minder mooi uit, je kan er wel van op aan dat ze je kinderen beletten in de vijver te belanden.

 • Een degelijke afrastering rond de vijver werpt een duidelijke scheiding op tussen de vijver en de tuin. Er zijn tegenwoordig heel stijlvolle hekkens op de markt, dus het hoeft zeker geen afbreuk te doen aan je mooie vijver. Let wel op, een hekken houdt de avontuurlijke kinderen niet weg van de vijver. Als de voetbal bijvoorbeeld in de vijver belandt, is de kans groot dat je kind over het hekken klimt. Blijf dus zeker een oogje in het zeil houden.
 • De beste manier om je vijver af te schermen, is een wapeningsnet over je vijver plaatsen. Een wapeningsnet is een raster uit staaldraad dat normaal gebruikt wordt ter versteviging van betonnen platen. Op die manier is je vijver helemaal afgeschermd en is verdrinken onmogelijk. Controleer wel regelmatig de stevigheid van het raster.

Weg met de vijver!
Een andere oplossing om het gevaar van een vijver in de tuin in te dijken, is hem dichtgooien. Je kan er eventueel een leuke zandbak van maken voor de kinderen. Zo hoef je je nooit zorgen te maken over de gevaren van je vijver. Als je kinderen ouder zijn, kan je de zandbak opnieuw tot vijver omtoveren. Wil je toch per se water in je tuin behouden, dan kan je altijd een borrelende waterspuwer of een klein fonteintje installeren.

Enkele algemene veiligheidstips:

 • Wijs je kinderen in de eerste plaats op de gevaren van een vijver. Verzin er eventueel een verhaaltje bij waarmee je ze duidelijk maakt dat een vijver niets is om in te spelen.
 • Hou steeds zicht op de kinderen zodat je snel kan ingrijpen als er toch iets misloopt.
 • Zorg dat je kinderen niet aan de stopcontacten voor de filter, pomp of vijververlichting kunnen.
 • Verwittig meteen de hulpdiensten bij levensgevaar.
 • Let extra op als er andere kinderen komen spelen bij jullie. Ze kennen vaak de gevaren niet van een vijver. Het is jouw taak om ze daar eerst op te wijzen. Misschien kunnen je eigen kinderen daarmee helpen. Hoe meer personen zeggen dat een vijver onveilig is, hoe duidelijker de boodschap overkomt.

Alles wat je wilt weten over vijvers, lees je hier!

 

Maak ook je zwembad kindveilig. Lees er hier alles over.

Waarom geen trampoline in de tuin?

Geitjes aanschaffen?


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin